Radar

Summariska avrättningar i Afghanistan

En självmordsattack för några dagar sedan mot en konvoj från Afghanistans säkerhetsstyrkor ledde  till att minst fem människor dog.

Enligt Human rights watch har USA-stödda styrkor i Afghanistan utfört summariska avrättningar och andra allvarliga övergrepp utan att ställas till svars.

I en rapport från organisationen dokumenterar man fjorton fall av nattliga räder genomförda av grupper som har stöd av CIA. Patricia Gossman har skrivit rapporten.

– När arbetet mot talibanerna har ökat i intensitet har CIA möjliggjort övergrepp från afghanska styrkor, inklusive olagliga avrättningar och försvinnanden, säger hon.

Nattliga räder

Sedan 2001 har CIA använt sig av paramilitära grupper som en del av arbetet mot terrorism. Dessa grupper genomför regelbundet nattliga räder för att döda och tillfångata upprorsmän. Räderna genomförs oftast på landsbygden i talibankontrollerade områden.

I flera av de attacker som Human Rights Watch studerat gav de paramilitära grupperna sig på civila, på grund av missförstånd, misstag vid identifikation av individer eller felaktiga uppgifter. Till och med hushåll som har tvingats att ge mat till talibaner har utsatts.

Så sent som i augusti i år dödades åtta män som var hemma hos sina familjer för att fira eid i Paktia-provinsen tillsammans med tre andra personer i samma by. Åldermän, hjälparbetare och andra har beskrivit hur räderna har blivit en del av livet för många samhällen.

– De förstörde grinden till vår gård med nåt slags sprängmedel. De dödade en av mina söner och tog med sig den andra. De anklagade oss. Varför ger ni mat till talibanerna? frågade de. Men talibanerna kom till oss och frågade efter mat. Om du inte hjälper dem kommer de att trakassera dig, säger en person som drabbats, enligt rapporten.

Amerikanska arméns offer

Samtidigt kommer rapporter om att amerikanska styrkor också har orsakat civila dödsfall. Den senaste handlar om ett flertal flyganfall mot något som beskrivs som ”drogfabriker” av TT.  FN-organet Unama har utrett händelserna och konstaterar att åtminstone trettio civila dödades under dessa.

Obekräftade uppgifter säger att ytterligare trettio personer har dött, mest kvinnor och barn.  Unama konstaterar att flygräderna inte var motiverade av internationell lag, utan snarare utgjorde brott mot folkrätten.

Uppgifterna tillbakavisas av amerikanska myndigheter som hävdar att de har bildbevis på att inga civila kommit till skada.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV