Intro

Skräckens tid?

Halloween är här. Jag tillhör inte dem som upprörs över att det är en kommersialiserad tradition från en annan kultur. De flesta traditioner är såna, i synnerhet de kristna. Och vad är det för fel på att klä ut sig och ha kul.

Varenda dag på året är någonting, kanelbullar eller något annat som man vill prångla på oss och visserligen drar det blicken från det som är viktigt, men inte heller här kan jag bry mig så mycket. Även om jag inte ens håller med om saker är det ju alltid bra om folk får ägna sig åt det de tycker känns bra.

Och kanelbullar känns bra. Så bra att jag borde baka ett lass i helgen. Passa på att göra pizzabullar. Rulla pizzadeg med fyllning, rulla ihop och skära som bullar. Det är ju världens smartaste mat. Både pizza och bulle. Fattas bara kaffe så är man hemma.

I dag är det också internationella vegandagen. En vegan är väl vegan hela året tänkte jag, men en rörelse som är så livaktig och engagerad i jordens framtid ska självklart ha en dag. Oavsett om du är vegan eller inte tycker jag att du ska anstränga dig lite i kväll. Laga nåt extra gott med bara produkter från växtriket.

Du hittar många tips på vår hemsida. Jenny Luks, vår matexpert, har många smaskiga grejer att rekommendera.

Andreas Ericsson skriver om att ytterligare en urskogsliknande skog med åtminstone 20 rödlistade arter hotas. Som så ofta av avverkning. Skogsindustrin är ibland dålig att ta hänsyn till andra värden än de ekonomiska.

Nu planerar Bangladesh att sätta flyktingar i läger. De drygt 700 000 rohingyer som flytt från Myanmar har inte rätt till medborgarskap där och behandlas mycket illa som flyktingar, berättar Charlotte Wester.

Och så kan du läsa fjärde omgången av Malin Bergendals framtidshistoria Xpan-projektet. De första avsnitten finns på hemsidan. Läs ikapp där.

Med det hoppas jag att du får en oförskämt bra helg!