Energi · Mat med Jenny

Pigga upp novemberrusket med mättande soppor

Soppor hör hösten till och rotfrukter hör soppor till.

Mössa och vantar har redan plockats fram ur garderoben och det är obönhörligen hög tid att byta ut grillspetten mot höstiga soppor. Vegokollen bjuder på två härliga och värmande sopprecept för den som vill ha det riktigt mysigt i soffan.

1 gul lök
1 röd paprika
olja
1 vitlöksklyfta
200 g sojafärs
4 stora fasta potatis
1 stor morot
1 pkt krossade tomater
ca 7 dl grönsaksbuljong, gärna med umamibuljongtärning
salt
svartpeppar
färsk persilja
ev chilipulver

Hacka lök och paprika och låt dem svettas i olja i en kastrull tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt färsen och bryn tills den får färg. Hacka potatis och morot till tärningar. Addera rotsakerna och buljongen till kastrullen och låt koka i cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk persilja. Chilipulver passar den som vill ha en soppa med lite mer sting.

Ärtsoppa är en riktig klassiker
Ärtsoppa är en riktig klassiker. I en vegansk variant användes med fördel rökt tofu, i detta fall Yi-Pins ekologiska och alspånsrökta. Foto: Jenny Luks

Ärtsoppa med rökt tofu

5 dl gula ärtor
salt
1,5 l buljong
1 stor morot
1 gul lök
salt och peppar
1 pkt rökt tofu
färsk timjan
senap

Blötlägg ärtorna över natten. Häll av vattnet och koka ärtorna i nytt vatten, cirka 1,5 liter buljong. Tillsätt finhackad morot och lök. Låt koka i en dryg timme. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar. Tärna tofun och tillsätt den strax före servering tillsammans med färsk timjan. Servera med din favoritsenap och ett gott bröd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV