Radar · Nyheter

Ny lag: Ryssland vill kunna dra ut pluggen till internet

Vill Ryssland bygga en ny digital järnridå? Nej, säger företrädare för duman.

I dag röstade det ryska parlamentet igenom en kontroversiell lag, som gör det möjligt för myndigheter att stänga ner delar av internet. Från regeringshåll motiverar man lagändringen som en säkerhetsåtgärd, men kritiker varnar för att landet kommer att drabbas av censur.

Företrädare för den ryska Duman vill skapa ett eget, autonomt internet: Runet, som ska kunna skydda sig mot digitala attacker från omvärlden. Tanken är att Runet ska fungera även om det globala nätverket slocknar.

– Om vi ser att andra har de tekniska möjligheterna att attackera ryskt internet, då måste också vi ha de tekniska färdigheterna att stå emot de här attackerna, säger Andrei Klishas till DW.

Anders Klishas är en av författarna till den nya lagen, som nu undertecknats av Rysslands president Vladimir Putin. Och Klishas hymlar inte med vem ryssarna vill skydda sig från:

– Vi tvivlar inte att på USA har de tekniska möjligheterna att stänga av internet när de anser det vara nödvändigt.

Politisk kontroll över internet

Tusentals människor demonstrerade mot lagförslaget tidigare i år, men förgäves.

Bland de som kritiserar den nya internetlagen finns aktivistgruppen RSF, som arbetar för digital frihet. Enligt RFS kan myndigheter nu blockera innehåll utan allmänhetens vetskap – utan att den ens sett informationen eller budskapet.

– Det bevisar att det ryska ledarskapet är beredd att ta politisk kontroll över det globala nätverket, genom att kapa av den digitala informationen om det behövs, säger Christian Mihr, chef för RFS Tyskland, till DW.

Aleksandr Isavin, en rysk aktivist från RosKomSvoboda (ryska internetfrihetsprojektet) konstaterar:

– Den nya lagen ökar regeringens och underrättelsetjänstens makt över vilket innehåll som finns online.  

Starka farhågor

Ett tillägg i lagen, som ska införas år 2021, är att Ryssland ska skapa en egen rysk domän (DNS), vilket skulle innebära att ryska användare inte kan bestämma på vilken sajt de hamnar när de skriver in en webbadress.

Men det råder oklarheter kring om det blir tekniskt möjligt att gå så långt. Bland annat måste internetleverantörerna ha den teknologi som tillåter övervakningsmyndigheten Roskomnadzor att blockera datatrafik. 

Även det ryska näringslivet har starka farhågor när det gäller internationella transaktioner. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV