Radar · Politik

Hedersvåld inte med i V:s nya program

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) tog upp frågan om hedersförtryck i Almedalen men i förslaget till nytt partiprogram nämns det inte.

Varken hedersförtryck eller hedersvåld nämns i förslaget till nytt partiprogram för Vänsterpartiet. Längre än “hedersrelaterade föreställningar” sträcker man sig inte. Det möter nu kritik både i och utanför partiet.

Ett förslag till nytt partiprogram för Vänsterpartiet är sedan en tid ute på remiss i partiet. Frågan kommer upp på partiets Vänsterdagar i Göteborg, som inleds i dag, men beslutet fattas först på kongressen i maj nästa år.

Förslaget har redan väckt diskussion och kritik, dels för att meningen att Sverige bör lämna EU har tagits bort, dels för skrivningar om positiva effekter av kapitalismen.

Nu kommer också kritik för att frågan om hedersförtryck inte tas upp på allvar. I det nuvarande programmet, som reviderades så sent som 2016, nämns det över huvud taget inte.

Hedersrelaterade föreställningar

I det nya förslaget berörs frågan som hastigast under avsnittet om könsmaktsordning: “Nedvärderingen tar sig olika uttryck och kan legitimeras mer eller mindre dolt genom alltifrån myndighetsutövning och hedersrelaterade föreställningar till sociala normer”.

En som reagerat på detta är gruppledaren för Vänsterpartiet på Lidingö, Jonas Lundgren. Han är även sekreterare i Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Jag är oroad över att man från programkommissionens sida väljer att använda ett relativiserande begrepp som ”hedersrelaterade föreställningar.” Vänsterpartiet har alltid varit och bör fortsätta vara ett parti som identifierar och uppmärksammar förtryckande strukturer, säger han till TT.

Förskönar förtryck

– Att då tala om ”hedersrelaterade föreställningar” i stället för ”hedersrelaterat våld och förtryck” är märkligt. Det blir som att försöka försköna den kontroll och det förtryck som många lever under i hederns namn, säger Jonas Lundgren.

En annan som reagerat är Amine Kakabaveh, som i flera år låg i fejd med partiet bland annat kring frågan om hedersförtryck, tills hon själv valde att lämna partiet strax innan hon skulle uteslutas i somras.

– Vänsterpartiets ledning har aldrig varit intresserad av frågan eller varit på de hedersutsattas sida, säger hon till TT.

Speciell karaktär

Partiledaren Jonas Sjöstedt tog upp hedersvåldet i sitt tal i Almedalen i Visby i somras och i en intervju med TT i september sade han att partiet vill se ”kraftfulla åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket”.

Frågan bör finnas med i partiprogrammet, säger han i en skriftlig kommentar till TT inför mötet i Göteborg: ”Jag tycker att hedersvåldet ska nämnas uttryckligen i partiprogrammet. Det är en principiell fråga och vi kommer att behöva bekämpa hedersvåldet under många år framöver. Det är en viktig del av Vänsterpartiets politik”, skriver Sjöstedt.

Trots detta berörs inte frågan närmare i förslaget till nytt partiprogram. Enligt sammankallande i programkommission Hanna Cederin har kommissionen dock ingen annan uppfattning än Jonas Sjöstedt och partiledningen.

– Det är möjligt att det är rimligare att skriva förtryck och lägga till en mening om att det är specifikt. Men det ska också sägas att det finns ett feministiskt program där det står ytterligare texter som vi har förhållit oss till. Vi vet att det är avhandlat i det programmet, säger hon till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV