Radar · Nyheter

Tysk kapten gripen på Lampedusa

Sea Watch 3 i hamnen på den italienska ön Lampedusa.

I lördags morse greps Carola Rackete, kapten för det humanitära räddningsfartyget Sea Watch 3, av italiensk polis. Hon är den tredje kaptenen för ett räddningsfartyg på Medelhavet som på kort tid anklagas för brott i samband med att hon deltagit i livräddningsinsatser. 

Den tyska kaptenen Carola Rackete frihetsberövades efter att hon styrt fartyget till en hamn på Lampedusa i lördags morse. Sea Watch 3 var då inne på den 17:e dagen till havs efter att ha räddat över 50 personer på flykt från en sjöoduglig båt. De drev runt 60 timmar på italienska vatten utan att få tillstånd att lägga till och tillslut tog de saken i egna händer.

”Vi kör in i hamnen!” skrev Sea Watch på Twitter natten mot lördag – en natt till på havet var inte längre ett alternativ.

Kontaktade EU utan svar

I morse fördes Carola Rackete ombord på en båt till Sicilien där hon ska förhöras i närvaro av sina advokater. I eftermiddag kommer ett beslut fattas om om ska sättas i husarrest eller inte, rapporterar den italienska tidningen La Reppublica. I en video syns det hur Carola Rackete går ombord på båten. Tidningen beskriver henne som ”spänd” och iklädd samma svarta skjorta som när hon greps i lördags.

Kaptenen förklarade i en video i samband med att de styrde in mot Lampedusa att beslutet var det enda rätta. Flera medicinska evakueringar hade redan varit nödvändiga då människorna ombord var i mycket dåligt skick. Resterande 40 personer släpptes inte av innan Carola Rackete, med stöd av hela den övriga besättningen, själv bestämde sig för att lägga till.

– Vi kontaktade både EU och Tyskland men ingen svarade, säger Ruben Neugebauer, en av Sea Watch grundare och talespersoner, till Syre.

Carlos Rackete tas ombord på en båt morgonen den 1 juli för att transporteras till Sicilien
Carlos Rackete tas ombord på en båt morgonen den 1 juli för att transporteras till Sicilien. Foto: Elio Desiderio/AP/TT

Befria kaptenerna

Ett upprop har startats för att befria Carola Rackete och Pia Klemp, en annan tysk kapten som riskerar 20 års fängelse om hon döms i den rättegång som påbörjas i veckan. Den italienska finanspolisen, Guardia di Finanza (GDF) anklagar nu Carola Rackete för att inte ha lytt order när hon anlände till Lampedusa. En av GDF:s båtar blockerade fysiskt vägen då Sea Watch 3 styrde in i porten och flyttade inte på sig. Sea Watch bemöter anklagelserna, som baseras på den lilla kontakt de två båtarna haft vid tillfället, och menar att de är ogrundade då GDF haft både tid och möjlighet att flytta på sig. Calola Rackete handlade med de sårbara människornas bästa i åtanke. 

Inrikesminister Matteo Salvini har även infört en böter på 50 000 euro för de fartyg som tar sig in på italienska vatten utan officiellt tillstånd – något som nekats Sea Watch 3 trots läget ombord. I skrivande stund har Finland som ett av fem EU-länder gått med på att acceptera åtta av personerna ombord, rapporterar Yle. De kommer få en likadan asylprövning som alla andra som anländer till landet.

Flera humanitära organisationer – både små och stora – har fördömt såväl Italiens som EU:s passiva agerande.