Radar · Nyheter

Toppmötesfiasko i Bryssel – nya tag på tisdag

EU-flaggor slokar i gryningen i Bryssel sedan EU:s stats- och regeringschefer suttit hela natten och diskuterat vem som ska sitta på vilket toppjobb i unionen.

EU:s stats- och regeringschefer slet i nästan ett dygn – men kan ändå inte enas om de nya topposterna i unionen.Ett nytt försök görs redan i morgon tisdag.

Gårdagskvällens toppmötesmiddag i Bryssel för EU-ländernas stats- och regeringschefer kom i gång sent och övergick sedan i både nattvickning och gryningsljus, utan att enighet kunde nås.

EU:s ”arbetsförmedlare”, rådsordföranden Donald Tusk, fick planera in en lång rad enskilda samtal i natt för att hitta en kompromiss som alla kan stödja. Framför allt har Tusk talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Fortfarande finns ingen färdig lösning – men däremot allehanda läckor om vad som är på gång.

Återupptas tisdag

Diplomatkällor på toppmötet talar om att ledarna kan vara nära en politisk uppgörelse, där socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans skulle bli kommissionsordförande och konservativa bulgariskan Kristalina Georgieva få ta över som rådsordförande efter Tusk.

Därutöver skulle konservative tysken Manfred Weber få posten som talman i EU-parlamentet och belgaren Charles Michel – eller någon annan liberal – utses till ny utrikeschef.

Men att nå i mål är inte lätt. Och framåt 12.30-tiden kom besked om att inga besked ännu kan ges.

”Permanente rådsordförande Tusk avbryter mötet och återinkallar det till klockan 11 i morgon”, skriver Donald Tusks talesman Preben Aamann på Twitter.

Strid om Timmermans

Framför allt råder rejäl östlig ovilja mot Timmermans, som varit drivande i ifrågasättandet av hur länder som Polen och Ungern fungerar ur rättsstatssynpunkt. Men även bland flera andra högerledare gnälls över att behöva lämna över kommissionsordförandeposten till en socialdemokrat.

Flera frågetecken återstår även kring Georgieva. Bulgariskan har visserligen varit EU-kommissionär och sitter just nu på en toppost i Världsbanken. Men hon har aldrig varit regeringschef – något som setts som ett mer eller mindre givet krav på den som ska ta över som rådsordförande.

I den tänkta uppgörelsen ingår även att en liberal politiker – exempelvis danska Margrethe Vestager – blir första viceordförande i EU-kommissionen. Vestager och Michel skulle även kunna byta plats. Och kanske kan belgiske liberale veteranen Guy Verhofstadt få ta över talmansjobbet från Weber halvvägs in i mandatperioden.

Rekordlångt

Redan när EU-ledarna kom till Bryssel i går fanns oro för att processen skulle dra ut på tiden.

– Det är klart att det inte vore bra om vi inte den här gången heller kan komma fram med ett förslag. Parlamentet öppnar snart. Det är viktigt att vi från Europeiska rådet (toppmötet) har en uppfattning, sade statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet.

Att hitta lämpliga kandidater till de olika posterna är egentligen inte svårt. Däremot är det betydligt knivigare att hitta rätt balans mellan olika politiska åsikter, geografisk hemhörighet och kön.

Stefan Löfven oroas över att jämställdheten återigen ska offras. Hittills har ingen kvinna suttit på någon av de två tyngsta posterna, som kommissionsbas och permanent rådsordförande.

– Jag är oroad för att just jämställdheten är den faktor som de flesta tänker bort först. Men jag tänker i alla fall ligga på, sade Löfven när han anlände i går.