Radar · Nyheter

Miljöaktivister förföljs – kvinnor mest utsatta

Våld, hot och andra övergrepp mot miljö– och människorrättsaktivister ökar i Latinamerika. Värst utsatta är kvinnor, visar en rapport från Oxfam.

En kraftig expansion av jordbruk och gruvdrift har gjort att våldet mot miljöaktivister i Latinamerika blivit allt mer omfattande de senaste åren. I hela världen dödades 200 aktivister, 60 procent av dem i Latinamerika.

Hjälporganisationen Oxfam beskriver nu i en rapport vad aktivister utsätts för. Utöver mord handlar det bland annat om utpressning, hot, trakasserier och sexuella övergrepp.

Ofta går kampen för miljö hand i hand med kampen för mänskliga rättigheter för ursprungsbefolkningar, när bolag vill exploatera naturen. I den kampen står kvinnor ofta i första ledet och är samtidigt särskilt utsatta, enligt Oxfam. Så är exempelvis fallet i Honduras, menar Miriam Miranda som där företräder Garifunafolket.

– I Honduras, precis som i resten av Latinamerika och Karibien, står kvinnor i frontlinjen när det handlar om kampen mot rasdiskriminering och att försvara vår miljö och möjlighet att överleva. Vi kämpar inte bara med våra egna kroppar, vi bidrar också med vår styrka och våra förslag och idéer, säger hon i ett pressmeddelande från Oxfam.