Radar · Nyheter

FN: Libyerna krigar åt andra och landet förstörs

Ett interneringsläger i Sabha, Libyen i juli 2019.

Över 400 000 personer bor i krigsdrabbade områden nära Libyens huvudstad Tripoli. Oron för flyktingar och migranter ökar, skriver FN:s säkerhetsråd i en rapport.

Den senaste tiden har flera tragedier inträffat i och nära Libyen. Över 150 personer drunknade i det värsta skeppsbrottet hittills i år, och minst 53 personer dog i en bombattack mot ett interneringsläger i staden Tajoura. FN:s specialrepresentant i Libyen beskriver en snabbt intensifierad konflikt, påhejad och förvärrad av stödet från andra länder och aktörer.

Det råder enligt FN:s specialrepresentant i Libyen ingen tvekan om att ökningen av luftangrepp och bombningar möjliggörs av externa aktörer. Libyen har förvandlats till en spelplan för experiment med nya militära teknologier och återbruk av gamla vapen. FN:s stöduppdrag i Libyen, UNSMIL, kommer inleda en ny omgång samtal med de krigande parterna och alla uppmanas att delta.

– Mer än någonsin utkämpar libyerna ett krig åt andra länder som verkar beslutsamma att kämpa mot varandra till den sista libyern faller och därefter se landet helt förstört, bara för att själva göra en poäng (…) Det eskalerande kriget kring Tripoli visar inga tecken på att minska, och mer än 400 000 människor bor i områden som direkt påverkas av konflikter samtidigt som de humanitära förhållandena försämras, sa FN:s specialrepresentant till säkerhetsrådet via en videolänk från Tripoli.

General Khalifa Haftar, som leder armén LNA, och premiärminister Fayez al-Serraj, med armén GNA, har sagt att de ska arbeta för att nå en politisk lösning på situationen i samarbete med FN:s stöduppdrag i Libyen, UNSMIL. Striderna måste dock upphöra omedelbart, skriver FN. I nuläget ser det ut att gå i motsatt riktning, vilket får FN och andra aktörer att uttrycka stark oro för både den libyska civilbefolkningen och flyktingar och migranter i landet.

Frankrikes representant påpekade att de förhållanden som flyktingar och migranter låses in under gör att de har svårt att fly från striderna. Elfenbenskustens representant påpekade även att de som drabbas hårdast av tiderna är just flyktingar från länder längre söderut, som ofta flytt andra krig och konflikter. FN:s specialrepresentant i Libyen menar på att alla interneringsläger omedelbart måste stängas.