Radar

Japans beslut om valjakt får hård kritik

En vikval som fångats för vad Japan kallar forskningsändamål i hamnen i Kushiro förra året.

Japan drar sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC) och börjar till sommaren jaga val kommersiellt i egna territorialvatten. Otroligt trist för det globala miljöarbetet, tycker svenska Greenpeace.

Enligt den japanska tidningen Sankei bestämde regeringen vid ett möte på tisdagen att hoppa av IWC. Nu är regeringens mål att återuppta den kommersiella jakten på val i sommar, vilket IWC inte tillåter. Samtidigt slutar Japan jaga val i antarktiska vatten och på övriga södra halvklotet.

Japan har hittills bara fångat val i vad man sagt vara forskningssyfte, men enligt många har köttet från forskningsvalarna ändå hamnat på matborden.

Nu blir alltså valjakten erkänt kommersiell.

Lite näring, högt miljöpris

– Det är fruktansvärt tråkigt. Den här är en av de största internationella överenskommelserna på havsområdet, så det är verkligen trist att Japan nu drar sig ur, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöfrågor på svenska Greenpeace.

Varför Japan hoppar av Internationella valfångstkommittén kan hon bara spekulera om, men kanske har det att göra med att IWC:s mandat varit på väg att utvidgas.

– Man har velat utvidga IWC:s arbete så att det inte bara handlar om valfångst, utan om havsmiljö i stort, som fiskeredskap och föroreningar. Kanske vill Japan markera mot detta, mot vad Japan upplever som en låsning av IWC. Men vi får se, vi vet inte ännu.

Hon tycker att valjakten innebär ett väldigt högt miljöpris i förhållande till den lilla näring som köttet ger. De stora, långlivade valarterna som blåval och gråval har ännu inte återhämtat sig efter att de flesta länder slutade att jaga dem.

Hoppas att Japan återkommer

– Det finns mindre arter som har återhämtat sig lite bättre, eller i alla fall har större populationer nu än då de jagades hårt. Valarna är länken mellan det som är vårt och allas i haven. Och haven känner inga nationsgränser.

Runt de länder som fortfarande jagar val – Norge, Island och nu också Japan – finns fortfarande risk att även de mindre valarterna blir för svaga, förklarar hon.

Frågan är hur Greenpeace och andra miljöorganisationer nu kommer att agera.

– Det har varit protester tidigare mot Japan. G20-länderna ska ha möte i Japan, vi får se vad som händer där.
Frida Bengtsson berättar också att USA har strikta regler för handel med länder som jagar val, som Norge.

– Men det har bara snackats om det, det har inte blivit något av det. Vi får se vad som händer nu. Länder kan komma tillbaka till IWC. Vi får hoppas att Japan gör det, säger Frida Bengtsson.

Starka reaktioner

Internationellt har Japans beslut väckt reaktioner. Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters välkomnar beslutet att sluta jaga val på södra halvklotet, men är besviken över att Japan återupptar den kommersiella valjakten, som han kallar ”föråldrad och onödig”.

”Vi fortsätter att hoppas att Japan så småningom omprövar sin inställning och stoppar all valjakt, för att utöka skyddet av havens ekosystem”, säger Peters i ett uttalande.

Australien uppmanar också Japan att inte lämna IWC. ”Australiens regering är extremt besviken. Australien fortsätter att vara en resolut motståndare till all form av kommersiell och så kallad ’vetenskaplig’ valjakt”, kommenterar miljöminister Melissa Price.

Beslutet att dra sig ur IWC var väntat, eftersom IWC i september sade nej till Japans begäran om att återuppta kommersiell valjakt.

Valjakt har varit historiskt viktig i Japan, inte minst efter andra världskriget då köttet var en viktig proteinkälla för det krigshärjade landet. Men nu för tiden äter de flesta japaner sällan eller aldrig valkött.