Radar

Vatten och läkemedel saknas efter tsunami

Förstörelsen är stor på många håll i runt Sundasundet i Indonesien sedan området drabbats av en tsunami.

Hjälparbetare längs katastrofdrabbade indonesiska ständer varnar för att rent vatten och läkemedel saknas på många platser. Den tsunami som på lördagen nådde stränderna runt Sundasundet har skördat fler än 400 liv.

Hjälpsändningar har nått delar av den indonesiska kusten, som i lördags drabbades av en dödlig tsunami. Hjälpen kommer främst över land, men två skepp med förnödenheter har skickats till öar utanför Sumatras kust.
Samtidigt varnar hjälparbetare för att förråden av rent vatten och läkemedel börjar ta slut på många drabbade platser.

– Många barn lider av feber och huvudvärk och de har inte fått tillräckligt att dricka, säger Rizal Alimin, läkare som arbetar för hjälporganisationen Aksi Cepat Tanggap.

– Vi har mindre läkemedel än vi brukar. Det är inte hälsosamt här för de evakuerade. Det finns inte tillräckligt med rent vatten. De behöver mat och folk sover på golven, fortsätter Alimin.

Tsunamins vågor drog in över stränderna på södra Sumatra och Javas västra spets på lördagsnatten och ingen varning hann utfärdas till boende i området.
Minst 429 människor är döda som en direkt följd av katastrofen. Antalet skadade uppgår till 1 485 personer och 154 personer har rapporterats saknade, men antalet döda och skadade befaras växa.

– Vi söker fortfarande efter offer som kan vara begravda under bråte, säger Ketut Sukarta, som leder katastrofmyndigheten i provinsen Lampung på Sumatra.

Tsunamin orsakades av ett utbrott i vulkanen Anak Krakatoa. Indonesiens katastrofmyndighet sade inledningsvis att det inte fanns någon risk för en tsunami, men fick sedan gå ut med en officiell ursäkt. Myndigheten pekar nu på avsaknaden av varningssystem som en anledning till det stora antalet dödsoffer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV