Radar

Spanien tar emot räddade migranter

Migranter som räddats, ombord på den spanska organisationen Proactiva Open Arms fartyg i Medelhavet.

Räddningsfartyget som undsatt ett hundratal migranter utanför Libyens kust får tillåtelse att bege sig till spanskt vatten sedan Italien och Malta stängt sina hamnar.

Den spanska kustbevakningen meddelar att beslutet kommer efter brist på ansvarstagande från de närmaste ländernas hamnar.

Migranterna, bland dem många barn och gravida kvinnor, räddades från tre olika fartyg när de försökte ta sig från Libyen över Medelhavet till Europa under mycket svåra omständigheter. Viljan att ta emot dem har dock varit liten.

”Mitt svar är tydligt: Italienska hamnar är stängda!”, twittrar Italiens inrikesminister Matteo Salvini, sedan den spanska räddningsorganisationen Proactiva Open Arms bett om att räddningsfartyget ska få lägga till i landet.
Libyen, Frankrike och Tunisien svarade inte på organisationens förfrågan.

Malta hade innan dess stängt sina hamnar för fartyget efter att ha tagit emot en av migranterna, en kvinna med ett nyfött barn. Enligt den spanska organisationen hämtades kvinnan och babyn, som fötts på en strand i Libyen, av en maltesisk räddningshelikopter för tre dagar sedan.

Trots att Spanien nu verkar öppna en av sina hamnar för fartyget kommer migranterna att få tillbringa julen till havs. Rutten de tagit är den farligaste över Medelhavet och hittills i år har över 1 300 migranter dött under sjöresan på väg mot Italien eller Malta, enligt Internationella migrationsorganisationen IOM.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV