Radar

Amnesty: Sudans polis dödade 37

Demonstranter i Sudan har tagit upp slagorden från Arabiska våren: "Folket vill se regimens fall".

Det finns ”trovärdiga rapporter” om att Sudans polis har skjutit ihjäl 37 människor i försöken att kväsa den senaste tidens protestaktioner, uppger Amnesty International.

På tisdagen demonstrerade hundratals människor i huvudstaden Khartoum, samtidigt som kravallpolis stationerades ut för att förhindra en planerad protestmarsch mot presidentpalatset.

Demonstrationer mot regeringen har skakat ett tiotal städer i Sudan sedan i onsdags. Den utlösande händelsen var att myndigheterna lät trefaldiga priset på bröd.

President Omar al-Bashir gick ut med löfte om ”verkliga reformer” i måndags – ett uppenbart försök att möta hotet mot hans mångåriga styre.

Demonstranter har skanderat den arabiska vårens slagord ”Folket vill se regimens fall”.

Myndigheterna medger att åtta medborgare blivit dödade av säkerhetsstyrkor under oroligheterna, medan oppositionsledaren Sadiq al-Mahdi i lördags sade att 22 personer dödats. Men människorättsorganisationen Amnesty räknar alltså till 37 människor som mist livet.

– Regeringen måste tygla detta dödliga våld och förhindra fortsatt onödig blodsutgjutelse, säger Amnestys områdeschef Sarah Jackson.

Sudan lider av akut valutabrist och en hög inflation på nära 70 procent. Stora demonstrationer bröt ut för ett år sedan på grund av höjda matpriser, men regimen bragte dem under kontroll genom att gripa oppositionsledare och aktivister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV