Energi · I blickfånget

”Vi har byggt bort oss från naturen”

”Hållbarhet handlar om att vi ska dela på saker, och allt som inte är enligt den kapitalistiska synen på människan öppnar upp för den omställningen”, säger Anton Pettersson.

Omställning kan handla om vad som helst i det rådande destruktiva systemet. Är det politiken, en livsstil eller någon orättvisa i samhället som du vill ändra på? Anton Petterssons plattform är Omställningsnätverket och Studiefrämjandet och han vill uppmana alla till att hitta sin egen omställning, men gärna tillsammans med andra.

Hans käraste ägodelar är hans ryggsäck och hans cykel. Hans uppdrag är att skapa gnistor inom omställningsrörelsen. Arbetsplatsen är Studiefrämjandet i Lund. Ordet ”omställningsrörelsen” är för mig okänt, så när jag träffar folkbildaren Anton Pettersson en solig vinterdag i Malmö måste jag fråga. Anton Petterson har på sig en blåvit stickad mössa och kommer direkt från en badmintonmatch. Han sätter sig ner i en röd fåtölj på mitt kontor, där vi har stämt träff.

Vad är egentligen omställningsrörelsen?

– Det är en rörelse för människor som har ett lokalt angreppssätt på hur man rör sig mot en hållbar värld. Det handlar om att gräva där man står och inte vänta på att andra ska göra det.

Han påpekar att man visserligen kan vara omställare genom att hålla på med politik och politisk påtryckning.

– Men omställningsrörelsen har fokus på att du startar något tillsammans med andra, som att äga solceller eller odla ihop.

Sedan 2015 finns föreningen Omställningsnätverket i Sverige med syfte att stödja omställningsarbetet i Sverige enligt gällande principer från brittiska Transition movement.

– Enkelt kan man säga att omställningsrörelsen vill härma hur naturen löser hållbarhetsproblem och efterlikna ekosystemet.

Själv är Anton Pettersson ganska nyligen ”invigd” i rörelsens filosofi. Vid 21-års ålder hoppade han av ingenjörsutbildningen. I den vevan fick han en fascination för evolutionen och plötsligt kunde han inte släppa den nya tanken och ville prata med alla i sin omgivning om det.

– Shit, tänk att vi är djur. Vad konstigt att människan är ett evolutionerat djur och att vi alla har en plats i ett ekosystem. Det perspektivet har jag hela tiden fortsatt att komma tillbaka till. Det är helt otroligt vad vi har byggt bort oss från naturen. Det är raka linjer och platt överallt. Det är som om vi gjort allting för att bevisa för oss själva att vi inte är ett djur. Fast vi alla vet att vi äter, bajsar och blöder.

”Omställningsrörelsen handlar inte om att flytta ut i skogen och börja odla
”Omställningsrörelsen handlar inte om att flytta ut i skogen och börja odla. Det här handlar om ett helt nytt tankesätt”, menar Anton Pettersson. Foto: Moa Skimutis

Gräsrotsrörelse

I dag sitter han i styrelsen för Omställningsnätverket, som finns spritt över hela landet.

– Det är en gräsrotsrörelse, som handlar om hur vi kan jobba hållbart på ett meningsfullt och kul sätt. Jag tror på att lyfta individens roll och att individer går ihop som ett kollektiv genom föreningar och grupper. Det är inte den enskilda individen som ska köpa ekologiskt, alla måste vara med på tanken.

Att göra det själv

Jag frågar hur det skulle gå till om jag vill gå med omställningsrörelsen. Anton Pettersson hummar lite och säger att det är en knivig fråga. Han menar att rörelsen liknar hippierörelsen på 60-talet och det var ju inte något man skrev upp sig på.

– Nu tycker jag kanske att ordet är lite för hårt. Omställning … det kan låta som om du måste förändra allt. Men jag tror att när man blickar tillbaka i historien så är det ett bra ord. Precis som arbetarrörelsen och hippierörelsen. Hela vitsen är att man ska göra det själv och bara man har börjat röra sig åt detta hållet har man gått med i omställningsrörelsen. Ibland tänker jag att alla har gått med i omställningsrörelsen utan att de vet om det, säger han och småskrattar.

Vi går ut från mitt kontor. Det är måndag och den dagen som Malmö stads gatukontor är ute och plockar skräp. Just skräpplockning är något som Anton Pettersson ägnar sig åt utan att tänka så mycket på det.

– Ser jag en papperspåse eller ett glasspapper ligga på marken plockar jag alltid upp det och lägger det i en papperskorg.

”Makt över sitt liv”

Han menar att några av de största bromsklossarna för att vi ska leva tillsammans på en frisk jord är:

• att vi inte tror att människan är snäll nog att klara det

• att vi inte tror att det ligger i människans ”natur” att vilja eller kunna klara det

• att vi inte tror att någon annan bara kan vilja väl, när faktum är att det är precis det 99,99 procent av befolkningen på jorden vill.

– Men de flesta har nog varit med om tillfällen när en, helt klar i skallen, känt och tänkt att ”fasen vad människan är snäll innerst inne” och att hon har alla möjligheter att agera utifrån det. Jag tror att det finns en stark längtan hos alla att ha makt över sitt liv.

Vad kan du ge för råd för den som vill hoppa på Omställningsrörelsen?

– Det enklaste rådet är att reflektera över vad du helst skulle vilja ändra på. Att ta det steget som man är redo att ta. Det finns otroligt mycket bra Facebook-grupper. En som är extra bra nu heter Klimatklubben.

– Det handlar om lust och vad du vill. I din vardag och på jobbet. Vad är det som är störigt och jobbigt.

För Anton Pettersson är en person som är ute och hjälper hemlösa eller ensamkommande flyktingbarn och agerar utifrån kärlek, minst lika mycket en omställare som en person som odlar sina egna grönsaker.

– Hållbarhet handlar om att vi ska dela på saker och allt som inte är enligt den kapitalistiska synen på människan öppnar upp för den omställningen.

Anton Pettersson

Ålder: 30 år
Yrke: Folkbildare på Studiefrämjandet
Saker som gör honom glad:
Att hitta svamp i skogen. Skogen är en plats som lockar allt mer. Även dans är en källa till glädje, allt från att gå ut på klubb eller att dansa frigörande. Och att spela musik och lyssna på musik.
Saker som gör honom arg:
Missförstånd. När man märker att någon nästan vill bli missförstådd. När det handlar om något som man själv tycker är självklart. Det är extremt frustrerande när man märker att detta bara är ett missförstånd.
Bästa julklappen: ”En klapp på ryggen”.

Omställningsrörelsen

Omställningsrörelsen är ett globalt nätverk av människor med ambitionen att möta utmaningarna med krympande naturresurser, miljöförstöring och klimatförändringar genom att bygga lokala hållbara samhällen där medborgarna verkar genom småskaliga projekt som kooperativt markägande, samåkning till jobbet och stadsodlingar.
Det svenska ordet har sitt ursprung i ”Transition movement” och ”transitions towns” i England. Den brittiska rörelsen startades av miljöaktivisten och författaren Rob Hopkins 2005, som även är permakulturlärare i grunden. Ordet permakultur är skapat av permanent agrikultur och betyder i princip hållbart jordbruk.