Startsida - Nyheter

Energi · Mat med Jenny

Syres julbuffé

Grönkål är en självklarhet på julbordet, men i stället för att stuva den kan man rosta den i ugnen eller göra en härligt krispig sallad.

Det är hög tid att planera julbordet. Självklart firar Syre en grön och växtbaserad jul även i år. Mat med Jenny har bullat upp med gratänger, sallader och muffins. Och givetvis klassiker som silliga svampar, rödbetssallad, rödkål, brysselkål, korvar och vegobullar. Och varför inte testa en roligare variant av Janssons frestelse? Jenny har lagat en gratäng med kålrabbi i stället.

Brukar mormor, pappa eller kusinen ondgöra sig över hur krångligt det är att laga vegansk julmat? Det finns det ingen anledning till. Jansson frestelse blir jättegod med vegansk mjölk och grädde. I stället för anjovis funkar oliver, kapris eller svamp alldeles utmärkt. Majonnäsen i rödbetssalladen kan bytas ut mot vegansk majonnäs. Men sillen då? Inga problem. Testa att skiva och steka portabellosvamp och använd vegansk majonnäs och crème fraîche tillsammans med dina favoritkryddor.

I helt vanliga matbutiker finns numera en lång rad veganska produkter som trivs på julbordet. På korvfronten hittar vi Anamma, Astrid & aporna, Fry’s, Kung Markatta, Peas of heaven, Tofu Wiener och många fler. Vegobullar finns i varumärken som Astrid & aporna, Anamma, Ica och Vegme. Självklart finns också veganska varianter av skinka, till exempel från Astrid & aporna och Wheaty.

Julig potatissallad med curry

500 g potatis
2 vitlöksklyftor
1 burk/tetra avrunna
kikärtor
rapsolja
1 tsk curry
salt, peppar
1  syrligt äpple
½ dl purjolök
2 dl växtbaserad crème fraîche
1 tsk dijonsenap
1 tsk curry
salt
peppar
50 g färsk bladspenat

Sätt ugnen på 225°C. Hacka potatisen i mindre bitar och skiva vitlöken tunt. Bred ut potatis, kikärtor och vitlök på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och krydda med curry, salt och peppar. Rosta i ugnen 25–30 min tills potatisen är genomstekt och kikärtorna krispiga.

Blanda rivet äpple och tunt skivad purjolök i en stor skål. Rör ner fraîche, dijonsenap och kryddorna.  Rör försiktigt ner potatis och kikärtor och blanda i spenat. Serveras lätt kyld.

Grönkålssallad med apelsin

½ paket färsk grönkål
olja
salt
¼ rödkålshuvud
1– 2 apelsiner
persilja
valnötter
olivolja
ev granatäppelkärnor

Dressing:
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 150°C. Riv loss de bladiga delarna av grönkålen. Stammen vill vi inte ha. Hacka grönkålsbladen. Blanda med olivolja och salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Ta ut grönkålen när den känns torr och krispig, men se till att inte bränna den.

Strimla rödkålen och filea apelsinerna. Blanda dem med grönkålen i en stor skål. Rör ihop dressingen och ringla över salladen. Dekorera med persilja, valnötter och eventuellt granatäppelkärnor.

Veganska alternativ till skinka, köttbullar och prinskorv finns i de flesta större matbutiker och kan vara baserade på soja, ärtor eller vete
Veganska alternativ till skinka, köttbullar och prinskorv finns i de flesta större matbutiker och kan vara baserade på soja, ärtor eller vete. Foto: Jenny Luks

Potatis- och kålrabbigratäng

500 gram potatis
2 kålrabbi
salt
300 g champinjoner
3 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olja
salt och kryddpeppar
4-5 dl växtgrädde
100 g mjölkfri ost
ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin

Värm ugnen till 200°C. Skala potatisen och kålrabbin. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i ett vattenbad i cirka tio minuter. Skär svampen i mindre bitar, skiva schalotten- och vitlök. Fräs svamp och lök i olja. Salta och kryddpeppra. Häll av vattnet från potatisen och kålrabbin, och krama ur ordentligt. Tillsätt svamp och lök, samt grädde och riven ost och rör om. Häll alltsammans i en ugnssäker form, pudra över ett tunt lager av ströbröd och klicka över margarin. Sätt in formen mitt i ugnen cirka 50 minuter tills gratängen fått fin färg.

Syrlig och krämig frosting förvandlar muffins till en bakelse
Syrlig och krämig frosting förvandlar muffins till en bakelse. Det finns flera sorters vegansk cream cheese i kyldisken. Foto: Jenny Luks

Saffransmuffins med lingonfrosting

Muffins:
4 dl växtmjölk
100 g mjölkfritt margarin
1 pkt saffran
6 dl vetemjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Frosting:
200 g mjölkfritt margarin
200 g vegansk cream cheese
(t ex Tofutti eller Oatly)
4 d florsocker
1 pkt lingon

Smält margarinet och häll i mjölk och saffran. Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Häll över mjölkblandningen och vispa allt fluffigt. Lägg ut muffinsformar på en plåt eller använd allra helst en muffinsplåt, så slipper smeten flyta ut. Fyll formarna med smet, men inte riktigt ända upp till kanten. Muffinsarna växer i ugnen. Grädda i 200°C i 15–20 minuter. De är klara när provstickan är torr.

Vispa ihop frostingingredienserna men spara några lingon. Klicka ut frosting på muffinsarna med en sked eller använda allra helst en spritser. Dekorera med lingon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV