Energi · Kultur med Nike

”Jag försökte inte passa in i nåt skivbolags ideal”

Skivbranschen har ifrågasatt hennes androgyna image och försökt lägga sig i hur hon ska se ut eller klä sig.

Laura Pergolizzi – också känd under artistnamnet LP – slog igenom med låten Lost on you för några år sedan. Men trots en fantastisk röst gjorde sig LP först ett namn som låtskrivare. Hennes kompromisslösa stil gjorde inte vägen till toppen självklar. Nyligen släpptes hennes senaste skiva.

Den enastående och ekvilibristiska sångerskan och scenpersonligheten Laura Pergolizzi skulle jag närmast vilja kalla en unik och fenomenal röstkonstnär. Hon använder sin röst och sitt sjungande som ett mångskiftande och dynamiskt instrument. Med stor skicklighet och lidelse frammanar hon starka känslor som träffar rakt i hjärtat, i sina passionerade sångtexter som ofta blickar tillbaka på eller rakt in i flammande kärlekseldar. Hon är dessutom sällsynt bra på att vissla och använder det kristallklara ljudet som melodi-instrument på sina ställen.

Laura Pergolizzi, med det snyggt klingande artistnamnet LP, är en snabbt stigande stjärna på världens musikscener. Hon kommer ursprungligen från Long Island i New York men bor numera i Los Feliz i Los Angeles, där hon är en hårt arbetande och flitigt anlitad låtskrivare även åt andra artister, vid sidan om sitt eget konstnärskap som solo-artist. Den geniala genombrotts-låten Lost on you, har spridit sig i olika versioner viralt över världen sen den kom 2015. Låten är kommen ur en smärtsam och utdragen separation från en flickvän och den finns med både på hennes tredje ep och på hennes fjärde studioalbum, båda med namnet Death Valley.

”Jag ville bara skriva”

– Mitt mål var att skapa den bästa musiken jag kan, säger hon i ett pressutskick om albumet på skivbolagets hemsida. Jag tänkte inte så mycket. Jag visste inte hur det skulle komma ut eller om nån någonsin skulle lyssna på det, jag ville bara skriva. Ingen talade om för mig vad jag skulle göra. Jag försökte inte passa in i nåt skivbolags ideal för vem jag skulle vara. Jag har total artistisk frihet.

Att till sist släppa ut Lost on you till världen tog nästan femton år sammanlagt. Men sen toppade den listorna i åtta månader, i tretton länder runt om i Europa. Hon såg sig själv som en indie-artist som också behärskade en, i mångas ögon, konventionell röst, så det var inte lätt att få det paketet att sälja.

– Jag har en god känsla för att skriva popmusik. Jag tenderar att skriva stora refränger och det är också vad jag gillar att lyssna på själv, säger hon till Official charts.

Skivbolagskretsen

Efter att ha blivit av med flera skivkontrakt hos både oberoende och större skivbolag, tog hon sig in i den stora skivbolagskretsen och har nu sitt sjunde skivbolagsavtal. LP har skrivit hundratals sånger och en av dem plockades upp av The Backstreet Boys. LP beskriver det som en vattendelare.

– Jag tänkte, det är så här det är, jag är en låtskrivare nu. Jag satsade på det och började få stora uppdrag med andra artister som till exempel Rihanna. Jag och mina låtskrivar-vänner säger alltid: du är bara en sång ifrån att lyckas. Du kan inte veta säkert. Men jag slår mig aldrig till ro och satsar inte allt på en låt bara för att du kanske tror att det är en hit.

Androgyna image

LP har ett femmastat antikt skepp tatuerat på bröstet och det symboliserar den långa resan för att hamna där hon är nu. Branschen har ifrågasatt hennes androgyna image och försökt lägga sig i hur hon ska se ut eller klä sig. Men LP är sig själv utan att låta sig påverkas av det. Att leva ut sin fäbless för vackra kvinnor är inget som är bara männen förunnat. Och att känna både det maskulina och feminina inom sig är en frihet.

– De flesta människor är inte antingen eller. Det finns en trygghets-zon för alla, och jag har definitivt hittat min, jag är helt bekväm med vem jag är. Jag oroar mig fortfarande över mycket saker, men jag tror inte att oro har nånting att göra med självförtroende, säger hon i en intervju med New Stateman (5/12) i år.

Rockrebellen

I början på december släpptes nya skivan Heart to mouth. En pigg och medryckande skiva. Suggestiva arrangemang med tunga trummor blandas med lyriska stråkar och svävande luftiga refränger som lyfter högt med täta röstklanger, fulla av driv och intensivt liv.

LP tar steget vidare utan att göra avkall på sin sprudlande natur som rymmer både den coola, gängliga rockrebellen och den positiva, livsbejakande och charmiga figuren som alltid har nära till skratt, som gillar att omge sig med lättklädda vackra kvinnor i sina videos och som kommunicerar på sociala medier med alla sina fans som vore de bästa polare. Hennes självklara och levnadsglada uppenbarelse ger mer än bara musik till sina lyssnare.

Genom att så självklart stå upp för sig själv och sina livsval utan att snegla på hur andra gör, eller vad som är vedertaget, visar hon vägen för mängder av unga människor som ser att det är möjligt att behålla sin frihet och göra vad de själva vill med sina liv, på sina egna villkor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV