Radar

Organisationers medel beslagtas i Nicaragua

En anställd vid den svartlistade organisationen Fundación Popol Na går igenom kontoret i Managua efter polisens husrannsakan på fredagen.

Nicaraguanska myndigheter meddelar att de beslagtar tillgångarna för tio svartlistade organisationer som varit kritiska till regeringen.

Pengarna kommer att flyttas till en fond till förmån för ”offren för terrorism”, skriver inrikesdepartementet i ett uttalande, utan att gå in på detaljer.

Regeringen har ofta beskrivit de som deltagit i de stundtals våldsamma massprotesterna mot president Daniel Ortega under året som terrorister.

Beslutet att frånta organisationerna deras rättsliga status fattades tidigare i veckan av landets parlament, där regeringstrogna ledamöter anklagar dem för att ta emot pengar för att finansiera en statskupp. En av de svartlistade organisationerna är människorättsgruppen Cenidh, som uppger att polis på fredagen tog kontroll över dess huvudkontor.

Enligt Cenidhs sammanställningar har minst 322 människor dödats under de runt åtta månaderna av protester, och 500 personer har fängslats.