Radar

Lugn morgon i jemenitisk hamnstad

Fiskare i al-Hudaydah, Jemen.

Lugn uppges råda i den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah efter det att ett eldupphör trätt i kraft vid midnatt lokal tid. Vapenvilan ska övervakas av en grupp med representanter från båda sidor.

– Det har varit helt lugnt sedan klockan 03 jemenitisk tid i al-Hudaydah, uppger en militärkälla, lojal med regeringen, för AFP.

Även invånare i staden säger att det under morgonen inte pågått några strider mellan de saudiskstödda regeringsstyrkorna och Huthirebellerna.

Hamnstaden vid Röda Havet är mycket viktig för Jemen, eftersom en stor del av transporterna i det krigsdrabbade landet kommer den vägen.

Ska ses igen

Det är oklart om lugnet bara är tillfälligt, eller en faktisk effekt av det eldupphör som fanns i uppgörelsen som slöts i Sverige i förra veckan. Vapenvilan är tänkt att följas av att samtliga styrkor dras tillbaka.

I helgen rapporterades det om flygräder och sammandrabbningar, men företrädare för de stridande parterna meddelade då att eldupphöret skulle inledas först på tisdagen.

I uppgörelsen som slöts i Sverige sades att striderna skulle upphöra omedelbart, men fördröjningen på ett par dagar var nödvändig av operativa skäl, enligt FN.

De stridande parterna har kommit överens om att ses igen i slutet av januari för att ta fram ett ramverk för förhandlingar om ett omfattande fredsavtal.

Varje vecka

En kommitté med medlemmar från båda sidor ska inom kort börja övervaka att uppgörelsen följs, alltså att vapenvilan fortsätter och att styrkorna sedan dras tillbaka både från staden och från hamnen.

Gruppen – som leds av FN – kommer att börja arbeta inom 24 timmar, enligt en FN-talesperson på tisdagen.

– Båda sidor har offentligt sagt att de ska hålla sig till ett eldupphör, säger talespersonen.

Det är tänkt att kommittén varje vecka ska rapportera om utvecklingen till FN:s säkerhetsråd.

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV