Radar

Kanada vill bryta vapenavtal med saudierna

Kanadas premiärminister Justin Trudeau vill avbryta en omfattande vapenaffär med Saudiarabien.

Den kanadensiska regeringen letar efter ett sätt att stoppa en pågående försäljning av militärfordon till Saudiarabien. Relationen mellan länderna har försämrats kraftigt de senaste månaderna.

– Vi ärvde kontraktet som skrevs under av Stephen Harper, om att exportera bepansrade fordon till Saudiarabien, säger premiärminister Justin Trudeau i kanadensisk tv, och meddelar att man nu letar efter ett sätt att avbryta affären.

Trudeau syftar på ett omfattande kontrakt, värt 11,5 miljarder amerikanska dollar (omkring 104 miljarder kronor), som slöts av den förre premiärministern Stephen Harper 2014. Kanada åtog sig då att leverera 928 bepansrade trupptransportfordon av modell LAV 6 till Saudiarabien. Det är den största vapenaffären i landets historia. Att bryta kontraktet kan innebära straffavgifter på över en miljard kanadensiska dollar (omkring 6,8 miljarder kronor).

Justin Trudeau har fått kritik på hemmaplan för att inte ha avslutat försäljningen till Saudiarabien, som på senare tid har kritiserats för sin inblandning i kriget i Jemen och mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tidigare under året reviderades kontraktet till att endast omfatta 742 fordon och helt utesluta de tungt beväpnade modellerna.

Relationen mellan Kanada och Saudiarabien har varit hårt ansträngd en längre tid och i slutet av november införde Kanada riktade sanktioner mot 17 saudiska medborgare, som enligt Ottawa har kopplingar till mordet på Khashoggi.