Radar

Frias från mordförsök efter för tidig födsel

Imelda Cortez tas emot av släktingar efter att ha frigetts efter över ett och ett halvt år i fängelse.

Den 20-åriga salvadoranskan Imelda Cortez, som åtalats för mordförsök efter att ha fött barn för tidigt, frias i domstol. ”Vi vet att Imelda inte har begått något brott”, säger hennes advokat Keyla Caceres till AFP.

Imelda Cortez, vars barn föddes oplanerat på en latrin i ett fattigt område på landsbygden, har varit fängslad i över ett och ett halvt år i väntan på rättegång.

På måndagen släpptes hon.

Barnet överlevde den oplanerade förlossningen och mår bra, utan några som helst tecken på skador. Ändå anklagades Imelda Cortez för försök till mord och riskerade 20 år i fängelse. När hon blev gravid, vid 17 års ålder, hade hon under flera år våldtagits av sin styvfar, vars faderskap senare bekräftats genom ett dna-test.

El Salvador har några av de hårdaste anti-abortlagarna i världen, med straff på upp till 40 år. Det är förbjudet att avbryta en graviditet även efter våldtäkt, vid fara för moderns liv eller vid allvarliga fosterskador.

Det finns omkring 20 kända fall där kvinnor avtjänar straff på mellan 15 och 30 år misstänkta för att ha försökt göra abort.

Fakta: Abort i El Salvador

1998 införde El Salvador ett totalt abortförbud genom att även kriminalisera abort vid fara för moderns liv, efter våldtäkt eller vid svåra fosterskador – de tre undantag som vanligen görs även i länder med striktare abortlagar.

I samband med beslutet röstade även nationalförsamlingen igenom en ny skrivning i konstitutionen om att livet börjar vid befruktningen.

Besluten fattades under perioden efter fredsavtalet 1992, då flera lagar ändrades. De följde efter en intensiv kampanj från abortmotståndare och katolska kyrkan, vars mer progressiva röster tystats efter flera mord på präster under inbördeskriget.

Enligt en uppskattning från hälsodepartementet genomfördes, trots förbudet, drygt 19 000 aborter i landet mellan 2005 och 2008, varav 27,6 procent genomgicks av minderåriga. Enligt tidigare myndighetssiffror resulterar ungefär 11 procent av de illegala aborterna i moderns död.

Fattiga kvinnor på landsbygden påverkas hårdast av abortförbudet, då de har sämre tillgång till preventivmedel och rådgivning om sexuell och reproduktiv hälsa, och inte har råd att besöka hemliga privata abortkliniker eller resa utomlands för att genomgå en abort.

Källa: Landguiden, WHO, Amnesty

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV