Radar

Civila dödade i flygbombning i Afghanistan

Afghanska soldater i Kunarprovinsen.

Minst 20 civila, däribland tolv barn, har dödats i ett angrepp i Kunarprovisen i östra Afghanistan, enligt en medlem i provinsrådet. Dessutom ska 15 civila ha skadats.

Attacken ska ha riktats mot en befälhavare inom lokal gren av talibanrörelsen, som utkämpar ett inbördeskrig mot den afghanska staten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kunars guvernör Abdul Satar Mirzakwal säger att 38 personer – talibaner samt ett antal medlemmar i terrorrörelsen al-Qaida – dödats i angreppet medan ytterligare tolv skadats. Han medger att civila träffats, men har inga uppgifter om hur många.

Guvernörens talesperson säger till det afghanska mediebolaget Tolo News att angreppet genomfördes av afghanska styrkor, och att talibanerna attackerades både från luften och av markstyrkor.

Antalet civila afghaner som dödas i amerikanska och afghanska flygräder i Afghanistan har ökat kraftigt under 2018, i takt med att flyganfallen har blivit fler. Under årets nio första månader dödades 313 civila och 336 skadades, vilket är 39 procent fler än jämfört med samma period i fjol, enligt FN.

Sammanlagt dödades eller skadades drygt 8 000 civila afghaner under de nio första månaderna 2018.