Radar

Amnesty: Över 3 600 döda i Nigeria på tre år

En massbegravning i januari i år för över 70 personer som dött i en attack som skylldes på herdar från folkgruppen fulani.

Sedan 2016 har över 3 600 personer dödats i en eskalerande konflikt mellan jordbrukare och herdar i Nigeria, uppger människorättsorganisationen Amnesty International.

Enligt rapporten handlar det om välplanerade attacker, där även automatvapen har använts. Attackerna ska ha varat i flera timmar och ibland i dagar. Över hälften av dödsfallen har inträffat i år.

Säkerhetsstyrkor ska ofta ha funnits i närheten, men de har agerat långsamt. I vissa fall ska säkerhetsstyrkorna på förhand ha vetat att något varit på gång, men ändå inte agerat för att förhindra mord, plundring och bostadsbränder, enligt Amnesty.

”Grunden till denna konflikt har inget att göra med religion eller etnicitet, det handlar i stor utsträckning om mark och tillgång till bete. Men på grund av säkerhetsstyrkornas misslyckanden används konkurrens om resurser på vissa ställen som förevändning för att döda i enlighet med etniska eller religiösa grupperingar. Konflikten har också blivit farligt politiserad av vissa statliga tjänstemän som har eldat på spänningar genom att lägga skulden på politiska motståndare”, säger Nigerias Amnesty-chef Osai Ojigho i ett pressmeddelande.

Våldsamma konflikter mellan jordbrukare och boskapsskötare i Nigeria har pågått i årtionden, men började eskalera 1999. Sedan 2017 har konflikten blivit alltmer dödlig eftersom försämrade förhållanden har tvingat boskapsägare att röra sig söderut för betesmarker.

Amnestys rapport bygger bland annat på över 260 intervjuer samt dokument som sjukhusjournaler och rapporter från säkerhetsstyrkorna.

Fakta: Nigeria

Nigeria ligger i Västafrika. Det har drygt 186 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land. De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo.

Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på jordbruk. 2016 låg BNP per person på 2 176 dollar.

I många år har osämja rått mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor. 1967–1970 tog Biafrakriget, som utlöstes av att det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, över en miljon liv. 1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.

Den 16 februari 2019 hålls parlaments- och presidentval i Nigeria.

Källa: Landguiden med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV