Glöd · Debatt

Skolstrejk för klimatet kan fälla premiärminister

Tusentals skolelever i Australien har demonstrerat mot klimatförändringarna, inspirerade av Greta Thunberg.

DEBATT Australiens nytillträdde premiärminister Scott Morrison kommer inte att bli kvar så länge. Hans högernationalistiska partigrupp Liberal national coalition låg redan dåligt till inför nästa nationella val, som väntas hållas i maj 2019. I det läget, i ett tal i parlamentet för några veckor sedan, gjorde han misstaget att attackera de australiska skolungdomar som, inspirerade av Greta Thunberg, demonstrerar för klimatet på fredagar. Han sa att skolungdomar ska vara i skolan och lära sig saker, inte blanda sig i politik.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Protester haglade in via sociala media. Det dröjde bara några timmar tills en majoritet ledamöter i den australiska senaten hade samlat sig och röstade igenom en motion till stöd för klimatstrejkarna, mot regeringen, där de bland annat ”berömmer alla studenter i Australien för deras beslutsamhet att agera mot klimatförändringar”.

Australien släpper ut mest koldioxid per person i världen, näst efter ett par arabiska oljestater. Australien är också världens största kolexportör med 32 procent av världsmarknaden (IEA 2017). För närvarande pågår förhandlingar med indiska Adani som vill öppna ännu en jättelik kolgruva, i delstaten Queensland i nordöstra Australien. Kolet planeras sedan att skeppas ut genom Barriärrevet, som redan har skadats allvarligt av klimatförändringarna. Detta skulle ytterligare skada känslig ekologi, och inte minst turistnäringen. Koalitionen har nära kontakter med Australiens kolkraft- och kolexportindustri, och deras valframgångar bygger till stor del på donationer därifrån. De har anklagats för att ignorera Parisöverenskommelsen till förmån för fossilindustrin. Morrisons motstånd mot klimatstrejkarna måste ses som ett stöd för industrin.

Morrison själv är känd som arkitekten till landets hårdföra politik mot båtflyktingar från Mellanöstern. Australien har kritiserats flera gånger av FN för bland annat tortyrliknande behandling av flyktingarna. Morrison blev därefter finansminister, och den 24 augusti sattes han som premiärminister efter att koalitionens högerflygel ansåg att förre premiärministern Malcolm Turnbull var alltför mjuk i klimatfrågan och petade honom. Gretas ”skolstrejk för klimatet” kan därmed indirekt komma att fälla en klimatförnekande regering i ett av världens smutsigaste länder.