Radar · Nyheter

Trevande framsteg i klimatsamtal

De första dagarnas samtal på klimatmötet COP24 har löpt på utan särskilt många stopp på vägen. Men pressen är stor, mycket ska hinnas med innan ministrarna ska ta över nästa vecka.

Ovanligt få käppar ska ha satts i hjulen från motsträviga länder under de första dagarna av de pågående förhandlingarna – det som ska leda till en regelbok till Parisöverenskommelsen. Förhoppningarna om att verktyget därmed ska kunna ros i land innan mötets slut har därför ökat något, enligt de förhandlare Syre har talat med.

Men mycket kan fortsatt hända. En blockering ska exempelvis ha uppstått i det känsliga klimatfinansieringskapitlet, vilket fördröjde de fortsatta samtalen.

– Vi hoppas vi kan få tillbaka parterna till bordet snart, säger en delegat.

Planen är att förhandlingsledarna ska kunna ta fram två nedbantade utkast till regelböcker före lördagen, så att det därmed bara är de sista kniviga frågorna kvar när ministrarna anländer. Under onsdagen började de första förslagen presenteras.

– Det finns inte mycket tid kvar, säger en förhandlingsledare för ett rikt land, till Syre.

Det kommer även nedslående rapporter från sidolinjerna. Flera förhandlare uttrycker besvikelse över att ordförandelandet Polen inte har tagit tag i den andra huvudfrågan för klimatmötet, nämligen att få länderna att höja sina utsläppsåtaganden före år 2020. På tisdagen fick ordförandelandet ta emot dagens ”fossilpris”, som delas ut till motsträviga parter i förhandlingarna.

– De måste kliva upp på podiet och leverera nu, säger Wendel Trio vid CAN Europe.