Radar · Nyheter

Möjligheter för ökad plaståtervinning

Ett problem är exempelvis att svart plast inte kan läsas av optiskt av maskinerna i återvinningen och går direkt till förbränning.

Fjärrvärmen i svenska städer är till en betydande del baserad på fossil olja. Det beror på den plast som finns i soporna som bränns i anläggningarna. För att minska utsläppen är det en viktig pusselbit.

Den svenska produktionen av el och värme är jämfört med många andra länder relativt fri från fossila bränslen, men ett undantag är förbränningen av avfall som sker i värmeverk där en stor del består av plast baserat på fossil olja.

Totalt står el- och värmesektorn i Sverige för 2,3 miljoner ton utsläpp av koldioxid. Naturvårdsverket har därför gett i uppdrag till ett konsultföretag att se över vilka styrmedel som skulle kunna införas för att öka återvinningen av den plast som i dag bränns upp.

Utgångspunkten i studien är att nya styrmedel behöver ge en ökad efterfrågan på återvunnen plastråvara samtidigt som tillgången på plast som är lätt att återvinna måste öka. Utredningen rekommenderar att de här kraven ställs i offentliga upphandlingar tillsammans med exempelvis skatt på fossilbaserad olja och skatt på de kemiska tillsatser i plast som gör den svår att återvinna.

”De styrmedel som rekommenderas i rapporten har god möjlighet att bli implementerade. Framförallt återvinningscertifikat och grön upphandling samt riktade forskningsstöd och informationsstyrmedel. Skatt på jungfrulig fossilbaserad olja kan bli svårare”, skriver Miriam Münnich Vass, miljöekonom på Naturvårdsverket i ett mejl.

Hon upplever att intresset är stort för frågan, både från aktörer och från politiker.