Glöd · Debatt

Dags för vegonorm på Nobelmiddagen

Fredrik Reinfeldt och prinsessan Madeleine applåderade när middagen bars in 2012.

DEBATT Den 27 november 1895 undertecknade Alfred Nobel sitt testamente med syftet att belöna det arbete som gör mänskligheten störst nytta. Vi måste växla över till en växtbaserad kost för att världen ska kunna undvika en miljökatastrof. Vegonorm på Nobelmiddagen borde därför vara en självklarhet.

Djurindustrin driver den pågående sjätte massutrotningen av djur. En ny studie, The Biomass distribution on Earth, publicerad i National Academy of sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av människan och människans boskap. Vilda däggdjur utgör bara fyra procent. Nyligen, på Web summit i Lissabon, sa Christiana Figueres, före detta FN-klimatchef, att kött på sikt bör förbjudas på restauranger. Hon konstaterade att av den totala ytan på jorden som används till matproduktion förbrukas 80 procent till produktion av animalier. Det vilda djurlivet trängs undan.

Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. I FN-rapporten Livestock’s long shadow framgår att köttindustrin är en huvudorsak till markförstörelse, skogsskövling, vattenförorening, vattenbrist och förlorad biologisk mångfald. I rapporten fastslås att djurhållningen är en av de två eller tre största bidragande faktorerna till alla våra mest allvarliga miljöproblem.

Nyligen släppte FN:s klimatpanel IPCC rapporten Global Warming of 1.5 °C som bygger på 6 000 artiklar från forskare över hela världen. Situationen är oerhört akut. Jordens snabba temperaturhöjning måste stoppas innan det är för sent.

Det är 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor än att äta nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet.

I samband med Nobelpriset dras världens blickar mot Sverige. Nobelkommittén har ett gyllene tillfälle att agera miljöförebild och ljus för hela världen genom att servera en helt växtbaserad Nobelmiddag den 10 december. Ta den chansen!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV