Radar

Svåra utmaningar väntar Mexikos nye president

Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador svärs in på posten efter att ha vunnit en jordskredsseger i somras.

Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador har svurits in på posten efter en rekordseger i somras. Nu väntar honom en rad tuffa uppgifter för att komma till rätta med landets problem.

Den vänstersinnade 65-åringen vann en jordskredsseger i presidentvalet i juli och hans parti Morena, som är blott fyra år gammalt, har dessutom majoritet i kongressens båda kammare.

López Obrador, ofta kallad AMLO, har lovat att driva igenom snabba förändringar efter att Mexiko styrts av samma två partier i 89 år. Men alla gläds inte över den nye presidentens utfästelser. Kritikerna anser att han är både auktoritär och radikal och den mexikanska börsen har fallit de senaste veckorna.

López Obrador anlände till insvärningsceremonin i sin lilla vita Volkswagen och möttes av ett hav av entusiastiska sympatisörer. Härnäst väntar dock en tuff tid när den nye presidenten ska ta tag i alla de utmaningar som väntar honom, bland annat en utbredd korruption, ett ständigt eskalerande våld mellan drogkartellerna och den mexikanska staten samt den karavan med 6 000 centralamerikanska migranter som har slagit läger vid gränsen mellan Mexiko och USA.

Dessutom måste López Obrador lyckas navigera den svåra diplomatiska terrängen norrut för att inte hamna alltför mycket på kant med grannen Donald Trump.

Fakta: Republik med stark presidentmakt

Mexiko är en republik med stark presidentmakt. Det är också en förbundsstat, och på papperet har delstaterna långtgående självstyre under sina folkvalda guvernörer och delstatsregeringar. I praktiken är dock makten i hög grad centraliserad.

Numera finns flera partier med inflytande över politiken. Men demokratin har brister på grund av utbredd korruption, svag rättssäkerhet samt människorättsbrott och våld från både statliga och icke-statliga aktörer.

Källor: Utrikespolitiska institutet (UI) med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV