Radar

Finland stoppar vapenexport till Saudiarabien

Finland stoppar sin försäljning av vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Finland slutar sälja vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Regeringen har beslutat att det inte finns förutsättningar för att bevilja nya tillstånd för export.

– Tanken bakom regeringens beslut är att man vill vara med om att skapa en lösning på situationen i Jemen, säger Jukka Salovaara, avdelningschef på utrikesdepartementet, till Hufvudstadsbladet.

Beslutet påverkar inte exporttillstånd som tidigare beviljats. Förenade Arabemiraten är ett av Finlands viktigaste exportland för militär utrustning, 2017 uppgick värdet på exporten till 36,4 miljoner euro (motsvarande 398 miljoner kronor).

Danmark stoppade sin export av vapen och militärmateriel till Saudiarabien i onsdags och sedan tidigare har Tyskland meddelat att landet inte tänker exportera vapen till landet.

Sverige har inte stoppat vapenexporten till Saudiarabien. Beslut om vapenexport fattas av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och i februari antogs en ny vapenexportslagstiftning.

Den kom till av det skälet att det skulle bli svårare för de länder som inte står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, sade Stefan Löfven till TT i oktober.