Energi · Mat med Jenny

Mat med Jenny: Veganbibel, choklad och mögel

Swedish Temptations | Bärta heter det nya varumärket som företaget Swedish Temptations står bakom.

Det började med den veganska foodtrucken Mögel. Nu har tempehkonnässören Pia Qvarnström satsat fullt ut på sin stora passion. Med företaget Swedish Temptations lanseras produkten Bärta, som består av fermenterade ärtor från Öland.

– Mitt mål har hela tiden varit att produkterna ska ha maximal smak samtidigt som de har ett minimalt klimatavtryck. Under fyra år har jag arbetat intensivt med att utveckla näringsrik tempeh på öländska och ekologiska gula ärtor, säger Pia Qvarnström, vd och produktutvecklare på Swedish Temptations Mögel kan låta mindre aptitretande men syftar till den fermenteringsprocess som bönor eller ärtor genomgår för att bli tempeh, med hjälp av goda bakterier och svampar.

Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor. Swedish Temptations har dock vidareutvecklat metoden och använder i stället ärtor. Dessutom har även groddning lagts till i processen.

– Svenskarna letar ständigt efter nya hälsosamma smakupplevelser, råvaror och texturer. Jag vill utmana det icke-ekologiska och enkelspåriga veganska utbudet på marknaden, där det mesta fortfarande är gjort av processad soja och ska vara så likt kött som möjligt, fortsätter Pia Qvarnström.

Just nu finns Bärta bara för restaurang men tack vare det positiva gensvaret kommer produkterna snart att synas i dagvaruhandeln. I dagsläget finns Bärta i varianterna Bärta Naturell, Bärta burgare, Bärta bitar Chili & lime och Bärta Alspånsrökt.

Åres Chokladfabriks veganska produkter har blivit en liten snackis
Åres Chokladfabriks veganska produkter har blivit en liten snackis. Nu finns det fler att välja på. Foto: Åre chokladfabrik

Julchoklad som i en liten ask

Den som sprungit på Åre Chokladfabriks goda tryffelstrutar i blomsterbutiken kan nu se fram emot den senaste satsningen. Nu lanseras nämligen ett julsortiment med dels en julstrut bestående av mörk chokladtryffel, ingefärstryffel och chokladkola, och dels flera chokladaskar. Askarna bjuder bland annat på småaskar och strutar med hallontryffel, vegankola och hasselnötskräm. Åres choklad hittas i chokladbutiker, i blomsterbutiker samt i egna nätbutiken.

Lagom inför jul lanserar Mattias Kristiansson den heltäckande kokboken Det veganska köket
Lagom inför jul lanserar Mattias Kristiansson den heltäckande kokboken Det veganska köket. Foto: Vegoriket

Veganbibel ska vägleda alla sorters kockar

Mattias Kristiansson, chefredaktör för tidningen Vego samt mångfaldig kokboksförfattare, har släppt den 656 sidor tjocka matbibeln Det veganska köket. Boken innehåller 1700 recept och presenteras som en komplett guide till det växtbaserade köket. Boken vägleder läsaren genom de veganska grunderna där vardagsmat, festmat, biffar, bollar, såser, husmanskost, desserter och mycket annat illustreras med 700 matbilder att låta sig frestas av.

Ärtor står i fokus 2018
Ärtor står i fokus 2018. Nya varumärket Peas of heaven lanserar nu bland annat korvar baserade på ärtor.Foto: Peas of Heaven

Fortsatt ärtigt i den veganska kyldisken

Att ärtor är årets gröda råder det inget tvivel om. Det bevisar det helt nya varumärket Peas of heaven från Härryda utanför Göteborg. I stället för att satsa på soja och gluten, som så många andra, lanserar de nu korv och färs baserade på ärtor.

Produktlinjen består av grillkorv, middagskorv, chorizo, formbar färs och burgare. Ärtorna är odlade i Nederländerna. Just nu säljs produkterna främst i Göteborgstrakten, men förhoppningen är att de snart kommer att sprida sig över landet.

– Vi vill vara med på den förändringsresa som just nu sker på matmarknaden, där fler och fler väljer växtbaserade alternativ. Det tog oss tre år att färdigställa de recept som i dagsläget ligger till grund för Peas of heavens sortiment, vilket återspeglar vår vilja att enbart leverera högklassiga produkter med en god kvalitet, säger Marcus Karlsson, vd för Peas of heaven.

Matkassar är väldigt populära, men nu lanserar Simple feast istället färdiga veganrätter som kan beställas hem till dörren
Matkassar är väldigt populära, men nu lanserar Simple feast istället färdiga veganrätter som kan beställas hem till dörren. Foto: Simple Feast

Veganska lagade rätter hittar hem

Ett nytt sätt att få hem vegansk, lagad mat till dörren presenteras av Köpenhamnsbaserade företaget Simple feast. Till skillnad från klassiska matkassar levereras måltiderna färdiglagade och de behöver bara värmas. Det finns en lakto-ovo-vegetarisk och en vegansk box att välja mellan. Varje låda innehåller tre olika måltider och man väljer själv hur många portioner man vill ha.

– Klimatförändringarna är på riktigt och vi står inför den största utmaningen i mänsklighetens historia. Det var därför vi grundade Simple feast. Vi vill ge människor en möjlighet att kunna hjälpa till i kampen mot klimatförändringarna. Att inte äta kött är det i särklass bästa sättet för människor att bidra, säger Jakob Jønck, vd och en av grundarna av Simple feast.

Maträtterna, som enligt företaget är framtagna av stjärnkockar, är 100 procent ekologiska och själva förpackningarna är tillverkade av växtfibrer. Än så länge är det bara stockholmare som kan testa konceptet.

Nya företaget Veganvisaren vill bland annat hjälpa restauranger att servera bättre veganska rätter
Nya företaget Veganvisaren vill bland annat hjälpa restauranger att servera bättre veganska rätter.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nytt företag visar den veganska vägen

Ett litet, nystartat företag i Floda utanför Göteborg satsar på att vägleda restauranger och kaféer i den veganska djungeln. Företaget heter Veganvisaren och syftet är bland annat att vegancertifiera veganvänliga aktörer.

– Veganvisaren är med och bidrar med sin kunskap om växtbaserad mat, vilket går hand i hand med hälsosamt ätande och ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete. Att den växtbaserade maten är den mest klimat- och miljövänliga maten är något fler människor bör känna till, säger Joakim Hallqvist, grundaren av Veganvisaren.

Förutom certifieringen Veganvänlig erbjuder företaget också tips, recept, menyförslag, provsmakningar och marknadsföringstips. Än så länge är Veganvisaren bara i startgroparna men förhoppningen är att kunna uppdatera Sveriges restauranger, gatukök, krogar och kaféer med godare och smartare veganska matalternativ.

En ny vegansk vispgrädde har sett dagens ljus i Sverige
En ny vegansk vispgrädde har sett dagens ljus i Sverige. Foto: Kaslink Aito

Ny vispbar grädde tar plats i butik

De finska varumärket Kaslink Aito saluför havreprodukter som drycker, grädde och yoghurt. Nu finns Kaslink Aitos veganska dessertgrädde och matlagningsgrädde i svenska butiker. Dessertgrädden är vispbar, vilket brukar uppskattas av veganska tårtälskare. Havren är odlad i Finland.

Viking line satsar på veganska rätter på sitt populära julbord
Viking line satsar på veganska rätter på sitt populära julbord.Foto: Tuukka Ervasti/Viking Line

Grön mat på böljan den blå

Viking line kompletterar sitt vanliga julbord med ett veganskt. Tillsammans med Svenska kocklandslaget får årets julbord ett grönare utbud med en lång rad veganska rätter. Bland delikatesserna finns exempelvis vegansk skärgårdssill, sirapsstekt kålrot med krispig grönkål och vegansk tranbärskaka.

Sjögräs tröstar den som saknar bacon

Det nederländska företaget Seamore har lanserat den lite udda produkten I sea bacon. Den består av ekologiskt sjögräs som skördats i Frankrike. Sjögräset har sedan torkats och det sägs påminna om bacon när man steker det. I sea bacon har en krispig, rökig och salt känsla. I sortimentet ingår också I sea pasta och I sea wraps.