Radar · Nyheter

Klimatupproret sprider sig

John Stillwell/AP/TT | Demonstranter från Extinction rebellion på Westminster bridge i London kräver krafttag mot klimatförändringarna.

Ett flertal vägblockader har den senaste veckan gjort allmänheten i bland annat Storbritannien och Sverige uppmärksam på den nya miljörörelsen Extinction rebellions krav på klimatåtgärder.

Runt 6 000 aktivister blockerade fem stora broar i centrala London i lördags som en del av Extinction rebellions civil-olydnadskampanjer som hade sin uppstart för drygt tre veckor sedan. Mer än 82 stycken personer arresterades, enligt The Guardian.

På onsdagen fortsatte små grupper att blockera vägar på fyra olika platser i London. Arrangörerna kallar det en ”respektfull störning”.

– Det är ett experiment. Det enda sättet att påverka regeringen är att slå mot ekonomin, säger Ronan McNern, till The Guardian.

– En annan viktig sak att komma ihåg är att detta är människor som är villiga att arresteras, fortsätter han.

Den brittiska rörelsen, som vi tidigare rapporterat om, kräver bland annat kraftigare åtgärder mot klimatförändringarna från regeringen. Aktivister har de senaste veckorna utfört flera aktioner, exempelvis limmat fast sig vid entrén till brittiska finansdepartementet, och det har sedan i juli hållits möten och workshops över hela landet.

På bara några veckor efter den första stora aktionen i London har Extinction rebellion fått efterföljare i tjugo länder.

I Stockholm blockerades trafiken i lördags i korsningen Kungsträdgården och Strömbron i omgångar under sammanlagt en och en halv timme. Aktivisterna slog sig ner i stolar på övergångsställena, dansade och sjöng. Andra informerade de blockerade bilisterna och några, bland dem den välkända skolstrejkande Greta Thunberg, bjöd på pepparkakor.

Ett polisuppbåd var snabbt på plats men även om aktivisterna hotades några gånger av ”lagföring” av högtalarröster var stämningen god.

Själva aktionen var hemlig för de flesta deltagarna som i stället följt anropet på Facebook och samlats på Mynttorget. Ett antal appeller inledde samlingen.

– Det är 40 år sedan politikerna fick information om den globala uppvärmningen. Men här har vi haft tio regeringar av alla politiska färger och ingen av dem har förstått vad som måste göras, sa Janine O’Keeffe, en av initiativtagarna till det svenska upproret.

Förutom i Stockholm är rörelsen i Sverige igång i Göteborg, Skåne och Uppsala.