Energi · Kultur med Nike

Comeback: Mögel är argare än för 40 år sedan

Anders Torgander | Punkbandet Mögel har släppt en ny singel.

Det legendariska punkbandet Mögel har gjort comeback i höst och släppt en ny singel, 40 år efter att de bildades första gången, som ett av de tidigaste punkbanden i Sverige 1978. Energin, soundet och tonen är lika upprorisk i dag som då. Nike ställde fyra frågor till sångerskan Ulrika Malmgren.

Berätta om den nya låten?

– Vi hade fått hem våra orangea kuvert och oron för hur livet kommer att te sig ekonomiskt gäller inte bara oss personligen utan en stor grupp, framförallt kvinnor som arbetat i låglönejobb och oftast i tunga yrken till exempel inom vården. Denna orättvisa ville vi diskutera och fånga både i text, musik och uttryck.

Hur mår välfärden och trygghetssystemen i samhället i dag?

– Det fungerar inte på ett rättvist sätt i dag. Tiden är mogen för medborgarlön, som skulle kunna lösa en hel del av de problemen.

Hur skulle ett alternativt pensionssystem kunna se ut?

– De flesta problem vi har med a-kassa, socialbidrag, utförsäkringar med mera, kunde ersättas med medborgarlön, så även pension.

Tiderna har förändrats rejält på 40 år. Är ni lika arga i dag som 1978? Finns det mer att protestera mot i dag än det gjorde då?

– Vi är argare. Det finns mycket att oroas över med vår samtid. Det har inte hänt särskilt mycket sedan -78 vad det gäller jämställdhet, lika lön, eller klimatfrågan. 1978 spelade vi en låt som heter Jag är så rädd och den är tyvärr lika aktuell nu.

Artist: Mögel
Titel: ”Mitt orangea kuvert”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV