Energi · Syre tipsar

Stensöta – som knaprig lakrits

Lite matsäck är bra att ha på en skogspromenad, men man också använda det som finns i skogen. Stensöta, till exempel, den lilla ormbunken som växer på mossiga stenar, klippväggar och stubbar. Stensötans rot innehåller 15 procent socker och ett ämne som smakar lakrits. Dessutom innehåller den bitterämnen och är alltså ganska besk, men den är så söt att det beska inte märks så mycket. Speciellt efter den första frostnatten.

Gräv upp stensötan och ta bort jorden från roten. Sedan kan du tugga eller suga på den. Tänk dig söt, knaprig lakrits med en doft av mossa och skog – så smakar det.

Man kan också koka te på stensöta – en 10 cm lång rot kokas i 10 minuter i en liter vatten. Det blir sött och gott, och förr användes avkok på stensöta mot förkylning. Jag kan inte garantera att det är bättre mot förkylning än något annat sött te, men lika bra är det i alla fall.

Det är lätt att skilja stensötan från andra ormbunkar om du en gång har lärt dig hur den ser ut. Den är liten och har långa, bruna rötter som kryper utmed marken. Bladen är parflikiga. Om du ändå är osäker – vänta tills du har med dig någon som vet hur stensöta ser ut. En del andra ormbunkar är giftiga, och du vill inte råka ta fel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV