Radar

Kristersson: Tung dag för Alliansen

Tung dag för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).

Centerledaren Annie Lööf har gett besked om att hennes parti kommer att rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister och därmed också nej till en Alliansregering. ”I dag är en tung dag för Alliansen”, skriver Moderatledaren på Facebook.

Annie Lööfs besked blir spiken i kistan för M-ledaren – riksdagen kommer inte att godkänna honom som statsminister.

Allianskollegorna Liberalerna har redan sagt att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen i riksdagen i morgon, och nu ger också Centerpartiets ledare Annie Lööf samma besked.

– Ja, Centern kommer att rösta nej och det är för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, säger Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sedan tidigare har även de rödgröna sagt att de kommer att rösta nej till Kristersson.

Borde avstått

På Facebook skriver Ulf Kristersson:
”I dag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik”.

Han beskriver agerandet som unikt och tycker att partiet i stället borde ha nöjt sig med att trycka på ”avstå”.
”Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/MP-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och KD imorgon”.

Jämförelsen avfärdas dock av Annie Lööf på Twitter, där hon skriver att Moderaternas förslag om att ingå i en regering eller ha budgetsamarbete med regeringen är två förslag med samma konsekvens: ”I båda fallen blir man gisslan till SD. Jämförelsen med en nedlagd röst till Löfven 2014, något som även M o KD gjorde, är därför djupt missvisande”.

Stoppa SD

Kristersson vill helst bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

– Jag tycker att det är rimligt att hitta en lösning mellan de sex partier som finns mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf till TT.

TT: Kan du tänka dig att bli statsminister?

– Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu. Vi behöver i stället ha fokus på det politiska innehållet. Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna.

"Söka stöd"

– Vi behöver gå in i sakpolitiska förhandlingar över blockgränsen för att se till att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

TT: Är det här slutet för Alliansen?

– Jag ser det inte så. Alliansen ligger kvar på bordet, men det jag ser som mitt uppdrag nu är att söka stöd över blockgränsen.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholm universitet, har förutsättningarna för ett fortsatt Allianssamarbete nu ytterligare försämrats.

– Alla partier säger att de vill fortsätta med Allianssamarbetet samtidigt som de agerar på ett sätt som för en utanförstående person ter sig ganska obegripligt om ambitionen är att hålla ihop Alliansen.

– Det är väldigt svårt att se ett scenario där Alliansen kommer ur den här processen som en fortsatt sammanhållen allians, säger han.

"Att implodera"

Han säger att Lööfs ambition att hålla SD borta från inflytande kräver samarbete över blockgränserna, vilket hittills inte visat sig görligt. Och han tror inte att det går att både hålla ihop Alliansen och få till ett blocköverskridande samarbete.

– Det vi ser är ett uttryck för att det politiska systemet just nu är på väg att implodera, säger Tommy Möller.

Om alla röstar som de utlovat blir Kristersson den förste statsministerkandidat som inte godkänns av riksdagen. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extraval utlysas.

Fakta: Vad händer nu?

14 november:
Riksdagen röstar klockan nio om Ulf Kristersson som statsminister. För att bli vald måste han få färre än 175 röster emot sig.

15 november:
Om Kristersson blir vald till statsminister, kommer han att lägga fram sin regeringsförklaring i riksdagen och presentera sina ministrar. Därefter sker skifteskonselj på Slottet, då regeringsskiftet formellt sker.

Övergångsregeringen presenterar budgetpropositionen. Om Kristersson blir vald ställs debatten in och flyttas till den 12 december, då riksdagen ska besluta om budgetramarna.

Röstas Kristersson ned den 14 november hålls budgetdebatten som planerat.

Källa: Riksdagen