Zoom

Transpersoner i Georgien är särskilt hårt drabbade

Kamilla Kvarntorp | Nuca Sheila och Sheila har varit vänner sedan de var små och bodde grannar.

Transpersoner är en mycket utsatt grupp i Georgien. De förskjuts ofta av sina familjer och är så gott som helt utestängda från arbetsmarknaden.

På Café Gallery i gamla stan i Tbilisi står det ”Respect differences” med stora bokstäver på en griffeltavla. Det är ingen officiell gay-bar men här är alla välkomna. I ett hörn träffar vi Sheila och hennes bästa vän Nuca Sheila.

Känner sig som en kvinna

Sheila har långt svart löshår, vit t-shirt, tajta jeans och rosa ballerinaskor. Hon är 25 år och har känt sig som en kvinna så länge hon kan minnas.

– När jag var fyra år pratade jag som en flicka och ville ha klänning. Redan då förstod jag att jag var en flicka. Och i skolan hade jag alltid långt hår.

Om två veckor ska hon äntligen byta lösbrösten mot silikonimplantat.

– Det är jättedyrt. Jag har sparat i fyra år för att få ihop 10 000 lari (40 000 kronor). Helst skulle jag vilja byta kön också. Men det kostar 15 000 lari, och de pengarna har jag inte.

Marija arbetar på Café Gallery i Tbilisi
Marija arbetar på Café Gallery i Tbilisi. Baren har funnits i åtta år. Dagtid är det ett kafé men klockan 19 ändrar lokalen skepnad och blir en nattklubb.Foto: Kamilla Kvarntorp

Stängd arbetsmarknad

Till skillnad från många transpersoner har Sheila bra kontakt med sin familj och arbetar i familjeföretaget, som tillverkar skosulor. Men helst skulle hon vilja jobba med estetisk kirurgi och botox-behandlingar.

– Det är omöjligt. Arbetsmarknaden är stängd för transsexuella. Folk tycker att vi är smutsiga och ser ner på oss. Vi blir slagna, folk skriker åt oss och tycker att vi är sjuka och onormala. De ser oss som djur.

Runt om i den georgiska huvudstaden Tbilisi hänger den georgiska flaggan bredvid EU-flaggan
Runt om i den georgiska huvudstaden Tbilisi hänger den georgiska flaggan bredvid EU-flaggan. Landet har sedan början av 2000-talet strävat efter ett EU-medlemskap och har bland annat infört en antidiskrimineringslag för att öka möjligheterna att antas i unionen.Foto: Kamilla Kvarntorp

Fått betala dyrt

Sheila har fått betala dyrt för att hon från tidig ålder vågat vara sig själv. Efter en skoldag i sjuan väntande ett gäng pojkar på henne utanför skolan.

– När jag kom ut slog de mig med ett basebollträ i huvudet. Halva skallbenet slog de sönder, så det här är ett implantat, säger hon och visar sitt huvud och ett 15 centimeter långt ärr i hårbotten.

Familjen polisanmälde händelsen men inget hände.

– När jag berättade vad som hänt skrattade polisen bara åt mig.

Sheila, som inte vill visa sitt ansikte på bild av rädsla för att få problem med georgiska myndigheter, är alltid rädd.

– Jag är rädd för att bli misshandlad, jag är rädd för att bli dödad. Jag vet att georgier ser mig som djävulen.

Homofobin är utbredd i Georgien
Homofobin är utbredd i Georgien. En anledning anses vara den georgisk ortodoxa kyrkans starka ställning i landet.Foto: Kamilla Kvarntorp

Utstå människors ogillande

Nuca Sheila, som har varit Sheilas bästa vän sedan de vår små och bodde grannar, får också utstå människors ogillande.

– Folk säger att jag är en dålig person som umgås med Sheila. Men det bryr jag mig inte om. Jag tycker om henne precis som hon är. Hon är en bra människa som bryr sig om andra. För mig är det obegripligt att hon inte kan få leva som hon vill.

Tvingas sälja sin kropp

Några kvarter från Café Gallery ligger Tbilisis enda riktiga gay-klubb, Success bar. Här träffar vi klubbens manager Jurij Kuznetsov en sen torsdagskväll i september.

Jurij, som har arbetat på klubben i 1,5 år berättar att det inte är ovanligt att homofober står utanför klubben vid stängning. Nyligen misshandlades en besökare så allvarligt att han fick föras till sjukhus.

Juri Kuznetsov, som är 40 år, var 15 år när han insåg att han var gay. I Georgien är det vanligt att flera generationer bor tillsammans. Men för att inte stöta sig med sin familj bor Juri, som även kallar sig Julia, i en egen lägenhet. För att få ekonomin att gå ihop tvingades han prostituera sig under många år.

– Går och talar man som en kvinna är det omöjligt att få ett jobb. Och arbetsgivarna försöker inte ens hitta på någon anledning till varför de inte kan anställa. De säger rakt ut: ”Vi har inga jobb åt pederaster”. För att kunna betala hyran och köpa mat tvingades jag sälja min kropp. Men jag fick slåss för mitt liv varje dag. Folk skrek åt mig, kastade flaskor på mig och hällde bensin på mig, säger Juri.

60000...

…kronor kostar könskorrigering i Georgien.

Equality movement

• Georgiens ledande hbtq-organisation som bildades 2011.
• Erbjuder hbtq-personer gratis vård och advokathjälp.
• Anordnar utbildningar och workshops för att förebygga hiv och informera om hbtq-rättigheter.
• Läkare, psykologer, socialarbetare och psykologer arbetar i organisationen, som finansieras av internationella bidragsgivare, bland annat Europaparlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV