Radar · Nyheter

Möte om försvunna migranter

Itzel Porras | Mammor och andra anhöriga uppmärksammade på ett internationellt möte i helgen sina försvunna familjemedlemmar.

Mödrar från länder i både Latinamerika och Afrika träffades under helgen i Mexico city för att bygga nätverk och väcka uppmärksamhet om den tysta katastrofen av försvunna migranter.

Varje år sedan 2005 har ”Karavanen av mödrar till försvunna migranter” tågat genom Mexiko för att öka medvetenheten hos allmänheten och söka efter sina barn som liksom tusentals andra försvunnit på vägen till USA.

Som en utveckling av detta träffades både mammor och andra familjemedlemmar, som har försvunna anhöriga, från Syd– och Mellanamerika och Afrika i Mexico city i helgen i det första ”Globala mötet för mödrar till försvunna migranter”, rapporterar IOM. Med på mötet var också delegationer från migrantorganisationer från flera av länderna. Målet är att skapa en internationell rörelse som kan påminna världen om att ”ett försvinnande, ett dödsfall, är ett för mycket”.

Under tre dagar utbytte de erfarenheter om svårigheter och diskuterade strategier för framtida gemensamma globala kampanjer.

”Vi kräver att migranter, asylsökande, flyktingar och personer som söker efter sina släktingar behandlas värdigt i enlighet med internationella konventioner.” lyder en del av det manifest som deltagarna enades om.

Mötet var en del av World Social Forum om migration och arrangerades av den lokala organisationen Movimiento migrante mesoamericano och italienska Carovani migranti som hjälper familjer med försvunna anhöriga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV