Glöd · Debatt

Arbetslösa ersätts av robotar i framtiden

Johan Nilsson/TT | På en skola i Malmö förra året gick eleverna i luciatåget tillsammans med robotar som de själva tillverkat.

DEBATT Inte bara arbetskraft, utan även arbetslösa, kan komma att ersättas av robotar i framtiden. Efter uppdrag från den svenska regeringen arbetar experter och forskare i veckorna intensivt för att säkerställa strategier och tekniska innovationer för hur vi i framtiden inte ska behöva sakna tillräckligt med arbetslösa.

Regeringens målsättning med initiativet är att undvika en upprepning av den kraftiga inflationsökning Sverige upplevde under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Regeringens förhoppning är att en gång för alla trygga en konstant ( jämvikts-)arbetslöshet på mellan 4 och 8 procent så att löner och inflation aldrig kommer kunna skjuta i höjden igen.

Även om faran är liten för att vi skulle få brist på arbetslösa i framtiden, med tanke på de tekniska landvinningar som i rasande fart ersätter arbetskraft, vill regeringen minimera risken. Syftet är att skydda den svenska exportindustrin och säkerställa att svenska produkter prismässigt alltid kommer kunna konkurrera med andra länders varor och tjänster.

Regeringen höjer emellertid ett varningens finger för att inte riktigt alla arbetslösa kommer ersättas med robotar. För anställningslösa utan hjälpbehov väntas robotar utan större problem kunna ta över inom en nära förestående framtid. För de som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer det även fortsättningsvis krävas någon form av motprestation för att erhålla arbetslöshetsersättning.

För arbetslösa som (förutom att ha mycket svårt att få jobb) bedöms ha problem att komma upp på morgnarna, är för smutsiga och duschar för sällan, eller behöver tränas i hur det är att åka samt byta buss föreslås även fortsättningsvis arbetsmarknadsinsatser i olika former. Av omtanke om de arbetslösas väl och ve kommer dessa insatser att förläggas på heltid.

Personligen ser jag tack vare detta regeringsinitiativ med tillförsikt fram emot en bekymmersfriare framtid, och hoppas snart bli en av förhoppningsvis många arbetslösa som ersätts av en robot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV