Radar · Nyheter

Maratonmöten tacklar städers klimatutmaningar

Jo Ha från Taiwan och Laura Fløytrup från Danmark var med i gruppen som angrep plastanvändningen i textilier.

Under ett intensivt dygn fördes människor i mer än 100 städer över hela världen ihop för att ta fram lösningar på olika klimatutmaningar. Årets enda svenska ”Climathon” hölls i Lund.

På den lokala agendan var uppdraget att ta fram lösningar för att reducera klimatpåverkan från plast. 54 deltagare höll precis på att forma grupper kring olika teman, när Syre kom förbi under klimat-hackathonets första timmar.

– Det är första gången jag är med om något sånt här. Känns väldigt spännande och upplyftande, säger Jo Ha.

Jo Ha, från Taiwan och Laura Fløytrup från Danmark, pluggar båda masterprogrammet Lumes på Lunds universitet. De har inledningsvis fallit för textilgruppen.

– Det är ju ett område där det finns potential. Både för nya produktionssätt och mer återvinning men också för att ta hand om plast som inte går att använda på annat håll, säger Laura Fløytrup, som skrev sin kandidatuppsats om Fjällrävens arbete på området.

En av deras kursare är Kelly Dai från Sun yat-sen university i Guangzhou, Kina. Hon har en bakgrund i socialt arbete och hennes fokus är bland annat att ta fram insatser och innovationer som också gynnar drabbade människor.

– Jag är med i matgruppen för tillfället, och funderar bland annat på hur många i mitt hemområde drabbas av plasten, särskilt i flodmynningarna. Där vet jag att invånare fiskar mycket skaldjur och musslor som tagit upp och skadats av plasten.

Kelly Dai säger att det är särskilt stärkande att träffa andra engagerade.

– Det är så kul att vara i ett sammanhang där man försöker att göra något åt de miljö- och klimatproblem som vi står inför.

Olof Blomqvist är en av arrangörerna av Climathon i Lund
Olof Blomqvist är en av arrangörerna av Climathon i Lund.

Olof Blomqvist är en av arrangörerna från Lunds universitet.

– Climathon har hållit på i flera år, men just i år känns det särskilt glädjande att vi är så många deltagare. Det är fullsatt här och på många platser runt om på jorden vad jag har kunnat se, vilket inte alltid har varit fallet tidigare år. Det känns väldigt inspirerande.

Efter 24 timmars intensivt arbete gick vinsten till en grupp deltagare som utvecklat en affärslösning för hur engångsplastförpackningarna kan tas bort från produkter i butikshyllorna. Olof Blomqvist berättar att det inte är ovanligt att idéerna sedan får ett vidare liv.

– Vad jag vet så är det två grupper från 2017 års tävling som fortsatt utvecklar sitt projekt. Det är verkligen kul och förhoppningen när vi samlar personer från alla möjliga inriktningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV