Radar · Nyheter

Lovar massiv civil olydnad för effektiv klimatpolitik

Forskare i Storbritannien som är villiga att sitta i fängelse för att pressa regeringen till handling i klimatfrågan och franska studenter som vägrar ta jobb hos miljöförstörande företag. Det är några av medborgarnas svar på det som ses som politikers oförmåga att möta de växande hoten mot mänskligheten och miljön.

På onsdagen möttes ett tusental människor upp utanför brittiska parlamentet och blockerade vägen under två timmar i en icke-våldsprotest. Det är den nya rörelsen Extinction rebellion (ung. utrotningsupproret) som på detta sätt sparkar igång sin verksamhet med löfte om ”upprepade aktioner av ickevåld och civil olydnad”.

– Vi tar inte lätt på att störa londonbornas liv, men givet bristen på åtgärder mot klimatkrisen från de senaste regeringarna, så måste vi ringa i varningsklockorna, säger Stuart Basden i ett uttalande från gruppen.

Bakom upproret står redan tusentals, bland annat många ledande forskare, kända journalister – som George Monbiot – och även politiker.

– Detta är enda sättet som vi kan få dem i parlamentet att lyssna, säger Caroline Lucas, själv parlamentsledamot för Gröna partiet.

Extinction rebellion hänvisar bland annat till WWF:s nya rapport om att 60 procent av alla däggdjur, fiskar, fåglar och reptiler har utrotats sedan 1970, och ”ändå nämns inte klimatförändringar i finansminister Philip Hammonds budget”. De kräver att brittiska regeringen erkänner det kritiska läget, lagstiftar om bindande åtgärder som gör att Storbritannien når nollnettoutsläpp till 2025 och tillsätter en folkriksdag som ska övervaka den demokratiska processen.

Om regeringen inte svarar på kraven planerar rörelsen fortsatt civil olydnad den 12–17 november:

”Vi förstår att detta kan leda till gripanden och möjligen fängelsestraff. Vi är beredda på det. Det är en mycket medveten uppoffring vi gör.”

I Frankrike riktade nyligen 20 000 studenter från framstående universitet och högskolor kritik mot politiker och storföretag i ett manifest. De meddelar att de kommer att bojkotta de arbetsgivare som håller på med klimatstörande och miljöfarlig verksamhet, rapporterar Svt.