Radar · Nyheter

Brasiliens civilsamhälle hotat

Eraldo Peres/AP/TT | Bakom en supporter till Jair Bolsonaro syns supportrar till Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad med budskap om kärlek.

Högernationalisten Jair Bolsonaro vann Brasiliens presidentval på söndagen. Resultatet beskrivs som ”en mardröm” och ”djupt oroande” av miljö- och människorättsorganisationer.

Jair Bolsonaro har bland annat hotat att terroriststämpla landets största sociala rörelse, De jordlösas rörelse (MST) som arbetar för småbrukares rättigheter och tillgång till land, rapporterar Latinamerikagrupperna.

– Detta är hot som bör tas på stort allvar, säger organisationens ordförande Julia Qwist, i ett uttalande.

Bolsonaro har förutom rasistiska, sexistiska och hatiska uttalanden mot homosexuella, talat om att han ska genomföra en utrensning av sina meningsmotståndare. Han har också lovat att bryta upp den miljöpolitik som han menar kväver landet. Exempelvis öppnar han för helt oreglerad exploatering av regnskogen i Amazonas.

– Det är en politik som kommer att slå hårt på Brasiliens fattigaste, särskilt landets urfolk, men som kan påverka hela vår planet, fortsätter Julia Qwist.

Även Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén uttrycker oro.

– Stödet till det brasilianska civilsamhällets organisationer är ännu viktigare nu än tidigare med tanke på det politiska läget i landet. Som en del av den internationella miljörörelsen behöver vi sluta upp tillsammans och ge vårt fulla stöd till dem i denna svåra tid, säger hon i ett uttalande.