Radar

Manifestation i Sverige efter journalistmord

I Stockholm hålls på fredagen en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm med anledning av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arrangörerna vill att Sveriges regering och svenska företag tar ett större ansvar för att få Saudiarabien att följa de mänskliga rättigheterna.

För Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, som är en av arrangörerna, är det viktigt att visa att visa sitt motstånd mot hur länder som Saudiarabien agerar i frågor vad gäller press- och yttrandefrihet även i länder som Sverige som rent geografiskt ligger en bit bort.
– Den geografiska platsen ska inte spela någon roll och spelar allt mindre roll med tanke nätet och möjligheten det ger att följa med i vad som händer. I dag är det lättare att få syn på den här typen av fall och följa med i händelseutvecklingen, säger han.
Khashoggi gick den 2 oktober in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få dokument som han behövde för att kunna gifta sig. Det var sista gången 59-åringen sågs till.

Kan göra mer

Jesper Bengtsson anser att både svenska företag som gör affärer med Saudiarabien och Sveriges regering skulle kunna göra mer för att sätta press på den saudiska regimen.
-Just i relationen till Saudiarabien skulle de kunna spela en mycket större roll, det är det land i Mellanöstern som Sverige handlar mest med. Man kan dra en parallell till Kina, vi hade en manifestation för (den svensk-kinesiske förläggaren) Gui Minhai för ett par veckor sedan och där talade många om att svenska företag som handlar med Kina har ett ansvar att inte helt strunta i de mänskliga rättigheterna. I Saudiarabien blir detta än tydligare eftersom regimen där är ännu mer auktoritär.

Vill se utredning

Förutom svenska PEN står Journalistförbundet, tidningen Journalisten och Amnesty International Sverige bakom manifestationen. De kräver att den saudiska regimen friger de personer som sitter fängslade till följd av att de brutit mot landets repressiva yttrandefrihetslagar och att FN tillsätter en oberoende kommission om vad som hände Khashoggi inne på konsulatet i Istanbul.

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV