Energi · Mat med Jenny

Mat med Jenny

51 olika kålrotssorter i alla de storlekar, färger och smaker. Det var ämnet för dagen när ett antal kockar och experter samlades på restaurang Rutabaga i Stockholm i början av oktober. Kålrotsakademien var så klart på plats och det är tack vare den som kålroten fått en renässans i Sverige.

Ett femtiotal specialister inom gastronomi, odling och media möttes för att smaka på lika många kålrötter. Ett världsrekord i kålrotssorter, hävdar Kålrotsakademiens ordförande Hans Naess. Sorterna som odlats fram ska leva vidare genom att hängivna odlare fortsätter föröka och odla dem.

– Vi har som mål att femtio sorter av dessa ska ut på marknaden så att vanliga konsumenter i framtiden ska kunna få välja på mer än en enda anonym sort, säger Hans Naess.

Kålroten är kanske den mest svenska av alla odlade växter och den uppstod ur en korsning mellan rova och kål. Intresset har växt de senaste åren bland välkända kockar och presenteras allt oftare på finare restauranger. Frida Ronge, som nyligen har startat upp restaurangen Tak, intygar att kålroten används i deras kök.

– Jag tycker det är extremt inspirerande att det har gått så fort att popularisera kålroten. Det ska bli väldigt spännande att arbeta vidare med vad vi kan göra med denna råvara, säger Frida Ronge, som utvecklat en gari baserad på kålrot i stället för ingefära.

En ny pastej har även sett dagens ljus
En ny pastej har även sett dagens ljus.

Mängder av höstnyheter intar butikernas hyllor

Hösten bjuder på en rad nyheter i hyllor, kylar och frysar. Vallentunaföretaget Yipin, som saluför ekologisk tofu, har lanserat en alspånsrökt tofu som kan ersätta både korv och skinka. Den är baserad på ekologiska sojabönor odlade i Europa.

En ny pastej har även sett dagens ljus. Den heter Huj och finns i smakerna Original och Smoky. Pastejen är baserad på ekologiska solroskärnor och vita bönor. Just nu återfinns den främst i utvalda butiker i Göteborg.

I kyldisken hittas också ICAs veganska alternativ till fiskpinnar. Fisk-ischpinnar heter de.

På den lite köttigare fronten finns Anammas produkt Vegoprinsar som nyligen lanserats till konsument, efter att endast ha levererats till storkök. Anammas produkter är baserade på soja odlad i Europa.

På mejerihyllan presenterar Valios varumärke Oddlygood en ny smak: en havreyoghurt med smaken Solfrukter. Oddlygoods havre är odlad i Norden, precis som Fazers växtbaserade varulinje Yosa. Förutom en uppiffad design lanseras nya havredrycker, pålägg, matlagningsgrädde samt mellanmål med müsli och granola.

Vegme fortsätter att synas i både butik och restaurang
Vegme fortsätter att synas i både butik och restaurang. Senaste nyheten är en rad färdigrätter med klassiker som vegobullar med mos.

Färdiga rätter som förenklar vardagen

ICA lanserar två nya pastasåser på tetra, som är smidiga när tiden är knapp. Det rör sig om en het arrabiata med tofu och en klassisk bolognese med sojafärs. Riktigt spännande är kanske de nya färdigrätterna från Vegme. De hittas i kyldisken och presenteras i sorterna vegobullar med mos, pasta bolognese samt thaigryta. Nytt från Vegme är också en formbar färs och en vegansk sriracha-bearnaise.

Djurens rätts mässa Vegovision erbjuder en lång rad möjligheter till att testa veganska rätter
Djurens rätts mässa Vegovision erbjuder en lång rad möjligheter till att testa veganska rätter.Foto: Jenny Luks

Vegovision intar återigen Münchenbryggeriet

3–4 november är det åter dags för Djurens rätts djurvänliga mässa Vegovision. Denna gång arrangeras mässsan i Stockholm och precis som förra året är det Münchenbryggeriet som är platsen. Bland utställarna finns företag som 3 Vänner, Da Carla, Furu Creamery, Oatly, Planti, Sorunda korvfabrik och Yipin Soya. Det finns som vanligt även ett digert scenprogram med kända vegoprofiler tillsammans med sakkunniga inom veganfrågor. Även Syre kommer att vara på plats.

Lördag 3 november klockan 10.00–18.00 Söndag 4 november klockan 10.00–17.00 Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm.

Stockholmsbaserade Urban Deli vill vara klimatsmarta och byter därför ut köttfärsen från sin lasagne och bolognese mot en färs baserad på balj- och oljeväxter
Stockholmsbaserade Urban Deli vill vara klimatsmarta och byter därför ut köttfärsen från sin lasagne och bolognese mot en färs baserad på balj- och oljeväxter.Foto: Urban Deli

Köttfärs mot baljväxtfärs

Restaurangkedjan och butiken Urban Deli fortsätter lansera nyheter för att minska företagets klimatpåverkan. All köttfärs i Urban Delis färdiglagade lasagne och bolognese ersätts med en färs baserad på sötlupin, åkerböna, gråärt, raps och salt.

– Allt fler vill minska sin köttkonsumtion, äta hälsosamt, välja närodlat och samtidigt lägga minimalt med tid på matlagning. Genom att ersätta köttfärsen i våra storsäljare på färdigmatssidan med baljväxtfärsen, vill vi göra det enklare för fler att våga sig på ett proteinskifte samt välja svenskodlat och hälsosamt, säger Jesper Weidlitz, VD Urban Deli.

Urban Delis bolognese och lasagne kan hittas i färdigmatskylarna på samtliga Urban Deli från och med oktober. Inom kort kommer även vissa rätter i restaurangmenyn innehålla baljväxtfärs. 5 procent av försäljningspriset per såld förpackning går tillbaka till forskning och innovation kring svenska baljväxter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV