Radar

Tysk vapenexport till Saudi stoppas – igen

Tysklands förbundskansler Angela Merkel stoppar vapenexporten till Saudiarabien.

Förbundskansler Angela Merkel stoppar den tyska vapenexporten till Saudiarabien på grund av att journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi dödats på saudiska konsulatet i Istanbul. Beslutet är inte förvånande, enligt en expert.

Det är oklarheterna kring Saudiarabiens förklaringar till hur och varför Khashoggi dödades den 2 oktober som gör att exporten stoppas, enligt Merkel.
– För det första fördömer vi handlingen på starkast sätt. För det andra finns det ett brådskande behov av att klargöra vad som har hänt – vi är långt ifrån att detta har klarats upp och att de ansvariga har ställts till svar, säger hon.
– När det gäller vapenexport kan sådan inte ske under de nuvarande omständigheterna, fortsätter Merkel enligt Reuters.

I januari stoppade regeringen i Berlin exporten på grund av Saudiarabiens roll i kriget i Jemen. Det ledde till mycket spända relationer med Saudiarabien. Men i september släppte Berlin fram vapnen igen, rapporterade CNN.
Enligt tidningen Deutsche Welle var den planerade exporten av tysk krigsmateriel till Saudiarabien fram till årsskiftet värd 416,4 miljoner euro (drygt 4,3 miljarder kronor).
Det gör Saudiarabien till den näst största marknaden för tyska vapen efter Algeriet – men nu säger alltså Merkel att det är stopp i maskineriet igen.
Kan leda till begränsningar
Det tyska stoppet förvånar inte Pieter Wezeman, vapenexportexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri.
– Det har varit en tydlig diskussion i tysk politik, säger han till TT.

Wezeman säger att Tyskland redan har haft begränsningar i sin vapenexport till Saudiarabien. Han tror att det tyska stoppet kommer att leda till en diskussion i andra länder om vapenexporten till Saudiarabien och att det kan leda till att en del länder inför begränsningar av den.
Däremot tror han inte att stoppet innebär någon stor skillnad för länder som Storbritannien och USA.
– Jag tror inte att det kommer att leda till några stora förändringar. Men det kan leda till mindre restriktioner. Det är min bedömning just nu.