Radar · Nyheter

Underskattad svältkatastrof i Jemen

Den snabbt förvärrade situationen för befolkningen i Jemen gör att hjälparbetare varnar för att det kan bli den värsta svältkatastrofen på 100 år.

Väldigt många människor svälter redan ihjäl i Jemen, enligt hjälporganisationer, och nu uppger källor till The Guardian att FN underskattat antalet drabbade med 1,5 till 2 miljoner människor. Det kan vara upp till 14 miljoner som riskerar att drabbas i det som nu kan vara den värsta svältkatastrofen i världen på 100 år.

Grundorsaken är våldet mellan Iranstödda Houthirebeller och Jemens regeringsstyrkor stödda av Saudiarabien, USA, Storbritannien och Frankrike, men förutom det bidrar ekonomisk instabilitet, blockader och den snabbt fallande valutan i landet till att människor inte har råd att köpa mat.

I början på veckan uppmanade FN:s ledning till skyndsamt bistånd för kontanter till drabbade.

– En av de snabbaste och mest effektiva sätten att hjälpa utblottade familjer är att ge dem kontanter. Det gör att de kan köpa det de behöver, när de behöver det, säger Lise Grande, FN:s humanitära koordinator för Jemen, till The Guardian.

Samtidigt kritiserar hjälporganisationer västländer för att sälja vapen till Saudiarabien och på så sätt underblåsa kriget.

– Krisen ligger inte i pengarna, utan i att stoppa kriget, säger Suze van Meegen från norska flyktingrådet på plats i Jemens huvudstad Sana’a.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV