Glöd · Debatt

Panelen: Rätt eller fel att legalisera cannabis?

Kanada har som ett av de första länderna beslutat att helt legalisera cannabis. Rätt eller fel?

– Rätt anser jag. Ekonomi frigörs då till prevention samt att de möjliggör tid och pengar till seriös, evidensbaserad forskning kring de eventuella medicinska egenskaperna i ämnet.

Robban Widell, 51 år, boendestödjare, Bromma

–Rätt! Kanada går som vanligt före och visar en mer human politik där vetenskap och den personliga friheten väger tungt. Det ska inte vara straffbart att inta en naturlig växt, oavsett om det är för rus eller i medicinskt syfte. Användningen av cannabis kriminaliserades på 30-talet utan vetenskaplig grund och en avkriminalisering stöds av såväl FN som WHO.

Vide Geiger, 40 år, samhällsengagerad musiker, Sankt Olof

– Jag tycker nog att det är fel. Anledningen är den stora risken att falla in i missbruk. Cannabis är ofta inkörsporten till tyngre missbruk som kan bli förödande för den enskilde men också för hens omgivning och som ofta kräver att samhället på olika sätt kraftfullt måste ingripa. Av den anledningen tycker jag att man kan motivera att ha kvar ett förbud även i ett liberalt samhälle.

Nina Bendahl, 50 år, läkare med intresse för odling och migrationsfrågor, Vinslöv

Vill du vara med i panelen?

Varje vecka svarar tre personer i Syres läsarpanel på en fråga. Vill du vara en av dem? Skriv till glod@tidningensyre.se. Bifoga lite information om vem du är och vilka ämnen du är intresserad av.