Energi · Syre tipsar

Kryddig ketchup av nypon

Man behöver inte vänta med att plocka nyponen tills de är frostnupna, men det går bra.

Nyponen lyser röda på buskarna, som om de ville bli plockade – och det är ju så det funkar. När man väl börjar är det en taggig syssla, men vad gör man inte för att få hälla klipulver innanför tröjan på någon … nej, nu ska vi vara snälla! Ett par handskar underlättar plockandet, och sedan finns det mycket gott att göra av nyponen. Ketchup, till exempel. Det här receptet kommer från dagsattplocka.se och i motsats till vanlig ketchup innehåller den inget tillsatt socker.

Du behöver:
• 5 dl osötad nyponpuré
• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 1 cm ingefära
• 3 msk olivolja
• 0,75 dl äppelcidervinäger
• 1 msk soja
• 1 tsk tamarindpasta
• 1/2 tsk cayennepulver
• 1/2 tsk malen vitpeppar
• 1/2 kanel
• 2 dl grovt hackade dadlar
• 1/2 dl russin
• 1/2 dl grovt hackade torkade aprikoser
• 1 krm vitt steviapulver
• 5 dl vatten

Gör så här: Värm två matskedar olja i en stor kastrull. Hacka löken och fräs den en stund i oljan. Hacka den torkade frukten, ingefäran och vitlöken och lägg den i kastrullen. Sätt när värmen och stek alltihop i ungefär en minut.

Rör sedan i en del av nyponpurén och lite av vattnet. Mixa tills det blir slätt, häll i resten av purén och lite vatten till om det behövs. Smaka av med lite salt.

Medan ketchupen puttrar på låg värme kan du rengöra burkar att ha den i, och sterilisera dem med kokande vatten. När ketchupen har puttrat färdigt rör du i steviapulvret – det är bäst att vänta till sist eftersom det kan vara värmekänsligt.

Häll sedan ketchupen i burkarna och sätt på locken ordentligt. En oöppnad burk nyponketchup håller sig i månader i kylen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV