Radar · Nyheter

Stora och små frågor om omställning

Omställningsrörelsen i Sverige träffades i Malmö i helgen för att inspireras och utbyta tankar och idéer om hur vi kan skapa ett mer hållbart liv och samhälle.

Personlig omställning som ett sätt att minska sina privata klimatavtryck har blivit alltmer intressant för människor. I Storbritannien finns det sedan ett tiotal år en stark omställningsrörelse och den svenska motsvarigheten ligger inte långt efter.

I helgen genomfördes för femte året i rad den nationella omställningskonferensen i Malmö med ämnen som naturbaserad integration och aktiva byar. Att leva nära naturen och samarbeta lokalt anser många i rörelsen vara en väg till både mer harmoniska människor och bättre miljö.

– Omställningsrörelsen samlar människor som frågar sig: Hur kan just jag ta steg mot ett gott liv som också är gott för jorden, i min situation, säger Anton Pettersson på Studiefrämjandet, som var med och arrangerade konferensen, till SVT.

Rörelsen ställer också frågor som: Hur lever vi i dag och vilka konsekvenser har det haft och kommer det att ha? Är det önskvärt att fortsätta så här? Kan det fortsätta?

Kritiker menar att det är symbolhandlingar, att det krävs stora, strukturella förändringar för att verkligen råda bot på klimatförändringarna, men inom rörelsen menar man att strukturerna består av individer. Om alla tog sin del av ansvaret skulle mycket vara vunnet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV