Glöd · Debatt

Panelen: Kan vi minska globala uppvärmningen inom vårt nuvarande system?

Enligt IPCC måste den globala uppvärmningen minska med 45 % från 2010 års nivå innan 2030 och vara noll nettoutsläpp innan 2050 för att vi inte ska nå över 1,5 grader. Tror du det är möjligt inom ramen för vårt nuvarande system?

– Jag tror det är möjligt men inte under vårt nuvarande system. Vi behöver skapa ett annat ekonomiskt system som inte går ut på ständig ökad tillväxt och en jakt på vinst – kapitalismen skiter i klimatet. Tills dess krävs det lagstiftning och en bred organisering som pressar på för att nå förändring.

Alejandra Cerda, 29 år, hållbarhetsbloggare, Göteborg

– Jag tror att det blir svårt. Det verkar vara snudd på omöjligt att inse hur marinerade vi är i fossila bränslen och det är känsligt för många att diskutera detta. Vad som behövs är en radikal och snabb omställning på global nivå. Dylik politik är sällan populär. Den mänskliga naturen har en enorm tilltro till sin egen problemlösningskapacitet. I det här fallet tror jag att det är en nackdel.

Kalle Karlsson, 42 år, humanekologisk kulturaktivist, Göteborg

– Så länge det inte finns politiker som är beredda att göra en ordentlig satsning för att rädda miljön blir det svårt. Näringslivet och vi vanliga konsumenter är inte heller beredda att tänka miljö före kapital och egna upplevelser. Människor fortsätter flyga och inbillar sig att det inte hjälper om de avstår. Jag är så trött på människors oförmåga att tänka framåt. Det behövs ett nytänk där miljö är viktigare än kapital och kortsiktigt egotänk.

Ann Carlsson, 54 år, socialpedagog, Göteborg