Radar · Nyheter

Gästfri borgmästare satt i husarrest

Människor från hela Italien har slutit upp till stöd för borgmästaren Domenico Lucano. Han har drivit en hyllad politik i sin by för att välkomna och skapa arbete för tusentals flyktingar.

Den lilla syditalienska byn Riace har blivit känd för sin lyckade integrationsmodell som har fått den döende bygden att blomstra. ”En gästfrihetens stad” kallas den, men mannen bakom, borgmästaren Domenico Lucano, sattes förra veckan i husarrest, anklagad bland annat för medhjälp till illegal invandring och för att ha organiserat skenäktenskap.

– Det var bara ett (giftermål), inte flera. Han gjorde det för att rädda kvinnans liv, säger Lucanos bror Giuseppe till tidningen The Guardian, och tillägger att hans bror inte har något att dölja.

På lördagen samlades tusentals människor från hela Italien i Riace till stöd för Lucano. Organisationer som deltog var bland annat fackföreningar, antirasist- och antimaffiagrupper och grupper för migranters rättigheter, rapporterar Al-Jazeera.

Stöd- och protestmarschen avslutades framför Lucanos hus.

– Maffian dödar, men en borgmästare som gör gott blir anhållen? Det är helt vansinnigt, säger Elisabetta, som vill vara anonym, till The Guardian.

Nyligen har den högerextrema inrikesministern Matteo Salvini presenterat en rad invandringsfientliga åtgärder som nedskurna medel för flyktingmottagning och integration, vilket har lett till misstankar om att Domenico Lucanos gripande har politiska motiv.