Radar · Nyheter

Stora framgångar för Bolsonaros högerparti

Anhängare till Jair Bolsonaro firar på Avenida Paulista i São Paulo efter segern i första omgången i söndags.

Med högermannen Jair Bolsonaro som draglok tar hans lilla ultrakonservativa parti en rad nya platser i Brasiliens kongress efter valet.

Socialliberala partiet (PSL) ökar från blygsamma åtta mandat till 52 i kongressens 513 mandat starka underhus. Samtidigt plockar partiet sina första mandat någonsin i senaten, där man tar plats med fyra ledamöter bland totalt 81.
   Framgångarna innebär bland annat att Bolsonaros äldsta son, Flavio Bolsonaro, tar plats i senaten. Ytterligare en av sönerna, Eduardo Bolsonaro, omväljs till underhuset.

PSL:s resultat är betydligt starkare än vad bedömare spått. Även om partiet fortfarande bara är ett av en rad mindre i Brasiliens flora av partier kan Bolsonaro – om han vinner den andra och avgörande presidentvalsomgången den 28 oktober – räkna med stöd från en allians av en rad ytterligare konservativa ledamöter.
   Det rör sig bland annat om politiker som representerar den mäktiga jordbrukssektorns intressen, vapenvänner och evangeliska kristna ledamöter.
   Högerkantringen i kongressen ökar Bolsonaros chanser att vid en valseger få igenom sina förslag om hårdare tag mot brottsligheten, uppluckrade vapenlagar, avskaffande av miljöregleringar liksom värnande av den traditionella kärnfamiljen.

Bolsonaros rival om presidentskapet, Fernando Haddad, får samtidigt se sitt Arbetarpartiet backa från 61 mandat till 56 i underhuset och från 13 till sex platser i senaten.
   I en intervju i Globos tv-sändningar försäkrar Jair Bolsonaro att han inte utgör något hot mot demokratin i Brasilien, efter oro kring hans tidigare lovord för åren med militärdiktatur i landet.
   Bolsonaro är extremt konservativ, och själv tidigare yrkesmilitär. Han vann första omgången i presidentvalet i söndags, och får möta Arbetarpartiets Fernando Haddad i en avgörande omgång i slutet av oktober.

Fakta: Bolsonaro och Haddad

• Jair Bolsonaro – Socialliberala partiet (PSL).
Den 63-årige högerledaren har jämförts med USA:s president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet, om än som en anonym medlem av deputeradekammaren, en av kongressens två kammare.
• Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmätningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandskarna mot mutkulturen och den växande kriminaliteten i största allmänhet.
• Bolsonaro har italienska och tyska rötter, är född i São Paulo, men bor i den välbeställda Rio-förorten Barra da Tijuca. Han är gift för tredje gången och har fem barn.

Fernando Haddad – Arbetarpartiet (PT).

• När det stod klart att den före detta presidenten Lula da Silva – Brasiliens populäraste politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han sitter i fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpartiets kandidat.
• Haddad har arbetat i finansbranschen, men varit politiker större delen av sitt yrkesliv. 2005 till 2012 var han utbildningsminister under presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff.
• 55-årige Haddad är från São Paulo, Sydamerikas största stad och Brasiliens ekonomiska huvudstad, där han var borgmästare 2013–2016. Föräldrarna hade en bakgrund i Libanon. Haddad är gift och har två barn.