Energi · Syre tipsar

Så tar du hand om svampen

Nu finns det mycket svamp i skogarna. Om du plockar mycket och tar hand om den rätt kan du ha svamp hemma tills det är dags att ge sig ut och plocka igen.

Lite tålamod ute i skogen är bra. Visserligen fyller man svampkorgarna fortast genom att slänga i svampen som den är, men då får du bära hem och slänga mycket som hör hemma i skogen.

Ta bort rörlagret från stora soppar, alltså det där som ser ut som skumgummi under hatten. Skär bort bitar som inte är så fina, borsta bort jord, löv, barr och den jordiga delen av foten.

När du kommer hem: ta hand om svampen så fort som möjligt. Rå svamp som står i kassar och korgar inomhus i några dagar kan bli dålig. Skär den rensade svampen i tärningar, lägg dem i en kastrull och koka bort vätskan. Om svampen är fast kan du hälla i lite vatten så den inte bränner vid. Ha lock på kastrullen tills den blir varm, men ta av det sedan – vätskan ska ju avdunsta.

Om du ska tillaga svampen direkt är det dags nu. Om du ska frysa den – låt den svalna och frys in i burkar eller påsar.

Karljohanssvampar kan du frysa in utan att koka. Skär dem först i tunna skivor, bara ett par millimeter, längden. Lägg dem sedan i byttor eller påsar och frys in. Låt dem inte tina innan du tillagar dem utan stek dem otinade i ett lager i en varm stekpanna. Du kan också frysa karljohanssvampen i halvor, skurna på längden. Då kan du tina den halvt innan du steker den.

Torkad svamp håller i flera år, men det är bra om själva torkningen går snabbt. Viktigast är att svampen ligger luftigt när den torkar. Det finns eldrivna svamp- och bärtorkar, men man kan också torka svampen på myggfönster eller hänga upp den i korgar med bara en bottenskyla svamp. Om du hjälper till med en fläkt eller en kupévärmare går det fortare. Ett annat alternativ är att använda ugnen, men det ska vara låg temperatur, helst under 50 grader.

Hur lång tid det tar är väldigt olika, men när du lätt kan smula sönder svampen med fingrarna är den klar.

Insaltad svamp är gott, till exempel till svampsallad. Börja med att förvälla eller förkoka svampen. Pressa sedan ut vattnet i en silduk. Lägg svampen i en burk och varva med grovt salt – översta lagret ska vara salt. Till ett halvt kilo svamp är det lagom med 50 gram salt. Du kan också ha kryddor i om du vill, till exempel pepparrot, kummin eller fänkål. Lägg ett fat överst och något tungt ovanpå. Innan du använder den insaltade svampen, vattna ur den några timmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV